Er is iedere dag wel wat te doen, te zien, te horen en te beleven in Gouda.
Bekijk hieronder de UIT-agenda voor de komende dagen, samengesteld aan de hand van De Uitloper Gouda: zie www.uitlopergouda.nl.
FILMS
FILMHUIS GOUDA, Lethmaetstraat 45, tel. 0182-522200, www.filmhuisgouda.nl.
CHEZ NOUS
Regie: Lucas Belvaux. Met: Émilie Dequenne, André Dussollier, Guillaume Gouix, Catherine Jacob. FRA/BEL 2017 • drama • 117 min. DO 18: 20u30.
LIFE, ANIMATED
Regie: Roger Ross Williams. Met: Jonathan Freeman, Gilbert Gottfried, Alan Rosenblatt, Owen Suskind. USA 2016 • documentaire, animatie, drama • 92 min. VR 19: 19u00.
VOIR DU PAYS
Regie: Delphine Coulin, Muriel Coulin. Met: Soko, Ariane Labed, Ginger Romàn, Karim Leklou. FRA/GRI 2016 • drama • 102 min. VR 19: 21u45.


THEATERS
GOUDSE SCHOUWBURG, Boelekade 67, Gouda, tel. 0182-513750, www.goudseschouwburg.nl

za. 20 mei DE DIJK: GROEF
20u00 De Dijk heeft zijn sporen achtergelaten in het Nederlandse muzieklandschap. In rocktempels en popzalen, in feesttenten en op festivals: overal in het land. En dan nu ook in de grote theaters! ‘Groef’ is een concert met bekende en minder bekende nummers van De Dijk, speciaal gekozen en opnieuw gearrangeerd voor het theater. Voor publiek dat eens zittend muziek over zich heen wil laten komen in een stijlvolle ambiance. Dansen, dat komt wel weer. En hard hoeft het ook niet, als het maar grooved. Kom luisteren naar een andere muzikale aanpak van deze topband, die al meer dan 35 jaar in het rockcircuit meedraait.
 
 
VARIA

do. 18 mei   GOUDA KAASMARKT (do. 6/4-do. 7/9)
10-13u00        Een traditionele verhandeling van kaas van en door boeren uit de omgeving. Bij de vermaarde Gouda Kaasmarkt, al vele jaren een traditie, komen de boeren in klederdracht naar de markt om daar op eeuwenoude wijze hun kaas te laten wegen en met handjeklap te verkopen. Het wegen van de kaas vindt plaats in de Kaaswaag waar toeristen ook zichzelf kunnen laten wegen op de authen­tieke kaasbascule compleet met certificaat. Toeristen kunnen ook zelf kaas boren en keuren waarna dit wordt vastgelegd op een origineel certificaat, ondertekend door de keurmeester. Tijdens de Gouda Kaasmarkt wordt het ambachtelijk kaasmaken gedemonstreerd alsook het ambachtelijk klompenmaken, pijpenmaken en het maken van draaiorgel boe­ken. Kaasmeisjes delen blokjes kaas uit en men kan boeren­karnemelk en -kaas proeven. Ook is er de mogelijkheid om een rit per Jan Ple­zier (paard en wagen) te maken, die start bij de Agnietenkapel achter de Kaaswaag. Wie nog meer wil weten over Gouda kaas, kan de Goudse Waag | Kaas- en Ambachtenmuseum binnenstappen. Info: www.vvvgouda.nl

za. 20 mei OPEN DAG IN HET GHZ: BEKIJK EN ERVAAR ONZE ZORG
12-16u00 Bent u benieuwd hoe de operatiekamers van een ziekenhuis eruit zien? Hoe hier de verdeling van de medicatie gaat? Of op welke manier we onze patiënten dagelijks een gezonde maaltijd serveren? Kom dan op zaterdag 20 mei naar het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) voor een bijzonder kijkje achter de schermen. Tijdens een rondleiding bezoekt u verschillende afdelingen van het GHZ. Zo krijgt u uitleg over het reilen en zeilen binnen de operatiekamers en bekijken we het dagbehandelcentrum waar patiënten tijdens een korte opname verblijven. In de poliklinische apotheek wordt uitgelegd hoe snel en veilig medicatie uitgegeven wordt. Ten slotte nemen we een kijkje bij ons unieke maaltijdconcept ‘Beleef’ in de vernieuwde keuken van het GHZ. Hier zorgen medewerkers dat onze patiënten nu op de dag zelf kunnen kiezen wat ze willen eten. De kosteloze rondleiding is geschikt voor mensen van 16 jaar en ouder. Heeft u interesse? Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld u snel aan via deze website. U kunt voor twee personen reserveren. De toegang is gratis. Zie www.ghz.nl.

za. 20 + zo. 21 mei GOUDSE HOFSTEDENDAGEN
11-17u00        Voor de 39ste keer langs de 2-km lange Bloemendaalseweg het gastvrije Open Huis met talloze activiteiten in en rond monumentale hofsteden. Nieuw dit jaar is dat het Waddinxveense deel van de weg bij het evenement wordt betrokken. Dit levert zo’n 15 deelnemende bewoners en/of organisaties op, waar wat te beleven valt in het weekend van de Goudse Hofstedendagen. Ze bieden onderdak aan sociaal-culturele instellingen, verenigingen, clubs, kunstenaars en bewoners. De Bloemendaalseweg is een wandel- en fietspad omringd door sloten, boomgaarden en weilanden met boerderijdieren, midden in de stad. Openluchtconcerten, dansoptredens, een koor, paardenshows of een spelletjescircuit voor kinderen? Kunstexposities bezoeken, een workshop volgen of een rondwandeling met gids? Het kan allemaal! Tegelijkertijd is de Meimarkt op het schoolplein van basisschool De Ridderslag aan het begin van de Ridder van Catsweg. Een ander bijzonder item dit jaar is dat op zondag de Goudse Popschool present is op de parkeerplaats van voormalig verpleeghuis Bloemendaal. De traditionele opening op de zaterdagochtend zal verricht worden bij de boerderij van de familie Vermaat. Een bezoek goed plannen kan ook: tijden, plaatsen en programma vindt u op de gezellige website www.goudsehofstedendagen.nl. Ook is er informatie beschikbaar via Facebook en Twitter.
iedere di.         WARENMARKT GOUDA-BLOEMENDAAL, Lekkenburg, 8u30-13u00.
iedere wo.       WARENMARKT GOUDA-GOVERWELLE, 8u30-13u00     Locatie Middenmolenplein.
iedere do.        WARENMARKT GOUDA-CENTRUM, Markt, 8u30-16u00.
iedere do.        KOOPAVOND, in de binnenstad, tot 21u00.
iedere za.        WARENMARKT GOUDA-CENTRUM, Markt, 8u30-17u00.
iedere za.        STADSLICHT OP DE MARKT, van 20-22u30.

PODIA
SINT-JANSKERK    Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.

vr. 19 mei TRIO NOUVELLE PHILHARMONIE | Tsjaikovski, De Seizoenen
20u00  Het Nouvelle Philharmonie piano trio bestaat uit Artiom Shishkov (viool) Dima Tsypkin (cello) en Sergey Smirnov (piano). Zij zijn allen afkomstig uit Minsk in Wit-Rusland en hebben het trio in 2013 opgericht met het doel om de luisteraar een spannende en nieuwe dimensie in kamermuziek te bieden. Zij streven ernaar klassiekers van de wereld te combineren met hedendaagse minimalistische werken, maar spelen ook pop- en rockmuziek. Zij spelen op 19 mei een klassiek programma: ‘De Seizoenen’, opus 37b van Tsjaikovski, gearrangeerd door Goedicke. Vrij toegankelijk in combinatie met entree kerk. Vrienden van de Sint Jan hebben vrij toegang.
za. 20 mei SCRATCHKOOR & HET HOLLAND SYMFONIE ORKEST
19u30  Scratchkoor & het Holland Symfonie Orkest | Haydn, Die Schöpfung. Op zaterdag 20 mei 2017 en zaterdag 2 september 2017 organiseren het Randstedelijk Zanginstituut, Holland Orkest Combinatie Goudse Scratchdagen 2016, en de Sint Janskerk de Goudse Scratchdagen 2017:  Twee dagen samen muziek beleven met een gerenommeerd orkest, twee topdirigenten, fantastische solisten en honderden koorzangers. Overdag repeteren en ’s avonds uitvoeren. Vol religieuze inspiratie schreef Joseph Haydn (1732-1809) het oratorium Die Schöpfung, zijn beroemde muzikale lofzang op het Bijbelse scheppingsverhaal. Haydn schotelt de luisteraar spectaculaire koorwerken en prachtige lyrische aria’s voor. Natuurverschijnselen als het ontstaan van het licht, de eerste woeste oerzee en de groene velden worden verklankt met meeslepende melodieën in strijkers- en blazerssecties, soms dramatisch onderstreept door paukenroffels. Prijs € 15,-. Vrienden van de Sint Jan €12,-. Voor toegangskaarten of ben jij een geoefende zanger en wil je mee doen?  Meld je dan hier aan.
 
EXPOSITIES
KUNSTUITLEEN GOUDA            Blekerssingel 40, Gouda, tel. 522746
6 mei t/m 24 juni NELSON CARRILHO (bronzen sculpturen)
De vader van beeldhouwer Nelson Carrilho kwam uit Suriname, zijn moeder uit Antigua en hij zelf is op Curaçao geboren. Carrilho (1953; Opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten ‘Artibus’ in Utrecht) draagt de geschiedenis van zijn voorouders met zich mee en probeert die culturele rijkdom via zijn kunst uit te dragen. Zijn beelden stellen vaak maatschappelijke issues aan de kaak, maar zijn ook poëtische monumenten waarin plaats is voor ontroering. De kunstenaar werd bekend door het beeld ‘Mama Baranka’ dat hij in 1984 in opdracht maakte ter nagedachtenis aan de Antilliaanse jongen Kerwin Duijnmeijer, die een jaar eerder uit racistische motieven werd vermoord. Deze opdracht bleek medebepalend voor de koers van zijn carrière als beeldhouwer. Maar ook de invloed van Afrikaanse kunst op Caraïbische kunst en de verschillen tussen Westerse en Afrikaanse kunst interesseren hem. Zijn uiteindelijke doel is om de verschillen tussen mensen, ideeën en kunstvormen te overbruggen en verbinding te creëren. Carrilho’s buitenbeelden zijn niet massief en hebben vaak een luchtige structuur, waardoor de omgeving deel van het beeld wordt. Dat contrast, het spel van licht en donker, herhaalt hij bij zijn kleinere beelden door de oppervlaktes van de beelden te bewerken door delen te polijsten of juist ruw te laten. Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. U kunt uw auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.
SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.
t/m 23 aug. UNIEKE KRUISWEGSTATIES
Sinds 2014 wordt in de monumentale Goudse Sint-Janskerk een heel bijzondere expositie van 14 hedendaagse Kruiswegstaties tentoongesteld. De werken zijn vervaardigd door de Goudse beeldend kunstenaar Willem Hesseling. Hesseling heeft ruim een jaar gewerkt aan de serie schilderijen die de lijdensweg van Christus op een geheel eigen wijze weergeven. De vormgeving en uitvoering van deze werken is heel bijzonder en uniek. Sober kleurgebruik en grote emotionele zeggingskracht maken deze werken tot een indringend geheel, waar veel mensen herkenning in zullen vinden. In de Goudse Sint-Janskerk, die wereldberoemd is om zijn gebrandschilderde ramen, ontbrak juist dit gedeelte van het leven van Christus, waardoor ze een waardevolle toevoeging vormen. Een bijzonder project in een bijzondere plaats met als kenmerken kunst, cultuur, tolerantie en verbinding.
GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 0615386063
t/m 27 mei    BEWEGING IN VERF & KLEI: ANITA GAASBEEK, SERVI ORBONS. e.a.
Expositie met mensfiguren in terracotta, marmer en brons van Servi Orbons en penseelschetsen en schilderijen van mensen in rust en in beweging  van Anita Gaasbeek. De bewogen beelden van Servi Orbons gaan een dialoog aan met het werk van Anita Gaasbeek. Beide kunstenaars hebben een fascinatie voor theater en mensen en werken veel naar model. Zo gaan ze elke keer de uitdaging weer aan om de beweging en expressie van hun modellen snel en raak vast te leggen in vorm en kleur. In het kader van de Goudse Keramiekdagen zijn er sieraden en objecten van porselein in de expositie van Judith Bloedjes, Petrus Griepink en Yoko Silk. Vaste openingstijden zijn do. en vr. van 13-17u00 en za. van 11-17u00. Extra open met Servi Orbons en Anita Gaasbeek op zo. 7 mei 14-17u00 en tijdens de Goudse Keramiekdagen: do. 25 en vr. 26 mei  11-17u00. Voor meer info zie www.dehollandschemaagd.nl

FIRMA VAN DRIE Achter de Kerk 13, Gouda
16  mei t/m 4 juni VORMVRIJ PRINT KLEI
Marlieke Wijnakker van VormVrij | 3D  exposeert bijzondere keramische objecten die met een 3D-printtechniek zijn gemaakt. VormVrij | 3D kan met haar LUTUM printer keramische objecten maken die moeilijk of niet op een andere manier gerealiseerd kunnen worden. Gedetailleerde ringen met breisels, dubbelwandige knoflookachtigen en maquettes van complexe Kathedralen. Van een kubieke centimeter tot 80 cm. hoog wordt de ontworpen vorm laagje voor laagje opgebouwd. De printer is een gereedschap net als een cirkelzaag. De afwerking gebeurt met de hand en is gelijk aan die van traditionele keramisten. Met deze combinatie van techniek en ambacht voegen zij toe aan de bestaande vormentaal en creëren ze mogelijkheden voor het inzetten van keramiek waar dit eerder niet gebruikt werd. Marlieke zal tijdens de Goudse Keramiekdagen zelf aanwezig zijn en een demonstratie geven: 25 en 26 mei, 14u00. Firma Van Drie, Achter de Kerk 13, Gouda. Open woe. t/m zo. van 12-17u00. Tel. 512665 Entree: gratis Voor meer informatie: www.firmavandrie.nl
 
 

MUSEUM VOOR VREDE EN GEWELDLOOSHEID Turfmarkt 30, Gouda, 520385
t/m 20 mei EXPOSITIE KIND EN OORLOG

De nieuwe expositie Kind en oorlog van Verzetsmuseum Zuid-Holland gaat over kinderen die in de Tweede Wereldoorlog moesten zien te overleven. Aan de vele facetten die het overleven in oorlogstijd kent, wordt in deze tentoonstelling aandacht besteed. Zoals bijvoorbeeld aan de creativiteit voor het maken van iets uit vrijwel niets. Speelgoed en kleding uit die tijd geven hier een goed beeld van. De hongerwinter maakte de oorlog ook nog eens extra zwaar. De verhalen van kinderen die, vaak moederziel alleen, naar het “boerenland” werden gestuurd om aan te sterken, maken de tentoonstelling compleet.
t/m 30 juni EXPOSITIE: VREDESKINDEREN
Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te Gouda organiseert een tentoonstelling over vredeskinderen. Het gaat hierbij om kinderen binnen het vredesactivisme, maar ook om uitingen van kinderen over het onderwerp vrede (vaak gemaakt binnen de context van vredeseducatie). De tentoonstelling ‘Vredeskinderen’ bestaat uit historische affiches, kindertekeningen en kindergedichten. Er worden 4 thema’s behandeld; de wens tot een vreedzamere wereld te komen via kinderen, het gebruik van kinderen als beeldmerk voor de vredesbeweging, vredesacties georganiseerd door kinderen en jongeren en de creaties (tekeningen en gedichten) van kinderen over vrede. Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid vind je in de Serre van het Verzetsmuseum Zuid-Holland, Turfmarkt 30, Gouda. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10-17u00, zaterdag 12-17u00. Zie ook www.verzetsmuseum-zh.nl en www.vredesmuseum.nl.
 
CURUSSEN/WORKSHOPS
DE BALZAAL       Groen van Prinsteresingel 44, Gouda www.debalzaal.nl
AGENDA DE BALZAAL
De agenda van De Balzaal van de Prins Willem Alexander kazerne ziet er voor de komende weken als volgt uit:
AGENDA
do. 25 mei ‘FEELS LIKE HEAVEN ‘AVOND WORKSHOP OP HEMELVAARTSDAG
za. 27 mei BIODANZA BAL met Robert de Jong en DJ Marieke
IEDERE WEEK
ELKE DI. AVOND: BIODANZA VOOR BEGINNERS
20u00 Inloop 19u40. Einde ca. 22u00.  Jij bent van harte welkom om met ons mee te komen dansen. 10 kennismakingslessen € 90,- (of eerste 3 x voor € 25,- daarna € 10,- – € 15,- per les). Na deze lessen weet je wat Biodanza met je doet of kan doen. Dus houd je van muziek en bewegen? Wil je minder in je hoofd zitten, maar lekker in je lijf? Kom kennismaken met Biodanza. Wil je met Biodanza kennismaken, maar kun je niet op dinsdag? Wellicht kun je ook op woensdagochtend of donderdagavond terecht.
elke di.avond  BIODANZA KENNISMAKINGSLESSEN
20u00. Inloop 19u40 Einde ca. 22u00
iedere wo.ochtend BIODANZA VOOR GEVORDERDEN
vanaf 9u15 Inloop 8u40. Einde: ca. 11u15
elke wo.avond BIODANZA VOOR GEVORDERDEN
20u00. Inloop 19u40 Einde ca. 22u00
iedere do.avond  BIODANZA VOOR GEVORDERDEN
20u00    Inloop 19u40. Einde ca. 22u00
Locatie: De Balzaal, Groen van Prinsterersingel 44, Gouda, telefoon Geny Wuestman 06-50569383. Zie ook www.debalzaal.nl
 
Bron: www.uitlopergouda.nl