Er is iedere dag wel wat te doen, te zien, te horen en te beleven in Gouda.
Bekijk hieronder de UIT-agenda voor de komende dagen, samengesteld aan de hand van De Uitloper Gouda: zie www.uitlopergouda.nl.
FILMS
FILMHUIS GOUDA, Lethmaetstraat 45, tel. 0182-522200, www.filmhuisgouda.nl.
HET DOET ZO ZEER
Regie: Heleen van Royen. NED 2016 • documentaire • 87 min. WO 12: 20u30.
MOONLIGHT
Regie: Barry Jenkins. Met: Mahershala Ali, Ashton Sanders, Naomie Harris. USA 2016 • drama • 111 min. DO 13: 20u30.

THEATERS
GOUDSE SCHOUWBURG, Boelekade 67, Gouda, tel. 0182-513750, www.goudseschouwburg.nl

wo. 12 april PAUL DE MUNNIK: NIEUW
20u00 Maak kennis met het eigen werk van Paul de Munnik. In het voorjaar van 2016 presenteerde Paul zijn eerste soloalbum Nieuw, met 15 nieuwe eigen liedjes waaronder de single Wees de Lente. Nu volgt de theatertour. Alleen een piano, een gitaar, liedjes en een stem.
do. 13 april ISH: ELEMENTS OF FREESTYLE (Jongerentheater)
20u00 Elements of Freestyle is een spectaculaire show die je met een andere blik naar urban arts laat kijken.
 
VARIA

do. 13 april   GOUDA KAASMARKT (do. 6/4-do. 7/9)
10-13u00        Een traditionele verhandeling van kaas van en door boeren uit de omgeving. Bij de vermaarde Gouda Kaasmarkt, al vele jaren een traditie, komen de boeren in klederdracht naar de markt om daar op eeuwenoude wijze hun kaas te laten wegen en met handjeklap te verkopen. Het wegen van de kaas vindt plaats in de Kaaswaag waar toeristen ook zichzelf kunnen laten wegen op de authen­tieke kaasbascule compleet met certificaat. Toeristen kunnen ook zelf kaas boren en keuren waarna dit wordt vastgelegd op een origineel certificaat, ondertekend door de keurmeester. Tijdens de Gouda Kaasmarkt wordt het ambachtelijk kaasmaken gedemonstreerd alsook het ambachtelijk klompenmaken, pijpenmaken en het maken van draaiorgel boe­ken. Kaasmeisjes delen blokjes kaas uit en men kan boeren­karnemelk en -kaas proeven. Ook is er de mogelijkheid om een rit per Jan Ple­zier (paard en wagen) te maken, die start bij de Agnietenkapel achter de Kaaswaag. Wie nog meer wil weten over Gouda kaas, kan de Goudse Waag | Kaas- en Ambachtenmuseum binnenstappen. Info: www.vvvgouda.nl.
iedere di.         WARENMARKT GOUDA-BLOEMENDAAL, Lekkenburg, 8u30-13u00.
iedere wo.       WARENMARKT GOUDA-GOVERWELLE, 8u30-13u00     Locatie Middenmolenplein.
iedere do.        WARENMARKT GOUDA-CENTRUM, Markt, 8u30-16u00.
iedere do.        KOOPAVOND, in de binnenstad, tot 21u00.
iedere za.        WARENMARKT GOUDA-CENTRUM, Markt, 8u30-17u00.
iedere za.        STADSLICHT OP DE MARKT, van 20-22u30.

PODIA
SINT-JANSKERK    Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.
za. 15 april PASSIE- & PAASCONCERT

19u00  Hervormde Gemengde Zangvereniging ‘Vox Jubilans’ o.l.v. André van Vliet. Uitvoering cantate ‘Tot leven geroepen’ – Als de dood het laatste woord niet heeft. Deze nieuwe cantate is gecomponeerd door onze dirigent André van Vliet. Een indrukwekkend werk met koor, solist, orkest en spreekstem. M.m.v. Marco den Toom (orgel), Jacob Schenk (tenor), l’Orchestra Particolare en spreker Theo Segers. Entree: Aan de kerk € 17,50 / Voorverkoop € 15,- / Kinderen t/m 12 jaar € 2,50.
 
EXPOSITIES
ARTI LEGI    Markt 27, Gouda
t/m 7 mei         WEIDE & WILDERNIS IN ARTI LEGI
Dit voorjaar presenteert Arti Legi van 6 april t/m 7 mei de tentoonstelling Weide & Wildernis. Er is werk te zien van drie Nederlandse kunstenaars die met verschillende technieken de schoonheid van weide en wildernis tot uitdrukking brengen.

Voor HELEEN CORNET, die al decennia op Saba woont, is het regenwoud van deze ‘bijzondere gemeente’ van Nederland inclusief de Caribische Zee eromheen de inspiratiebron. Dat het Nederlands grondgebied tropisch bos heeft, is relatief onbekend. Mogelijk viel dit gebied overzee daardoor eind vorig jaar niet in de prijzen bij de verkiezingen van ‘Het mooiste natuurgebied van Nederland’. Het werk van  Heleen biedt alsnog een kans er kennis van te nemen, want zij weet als geen ander de schoonheid van die wildernis over te brengen op haar kleurrijke olieverfdoeken en aquarellen.
Beeldend kunstenaar BERT DENNEMAN, die sinds 10 jaar in Drenthe woont, kijkt zowel met een artistieke  als met een ecologische bril naar de natuur. Met zijn sierlijke bronzen beelden van o.a. vogels en zoogdieren geeft hij uiting aan zijn eigen verwondering over de natuur en hoopt hij daarmee ook de aandacht voor het behoud van die prachtige natuur te wekken.
Etser HAN VAN HAGEN is zijn leven lang gefascineerd door natuurgebieden waar de mens weinig invloed heeft. Ondanks het ongecultiveerde karakter daarvan lukt het hem met zijn ambachtelijke beheersing van lijnbewegingen en vlakbehandelingen een poëtische sfeer op te roepen in zijn etsen van planten, dieren en landschappen, al dan niet met ruïnes.
Deze drie kunstenaars hebben met elkaar gemeen dat zij zich laten inspireren door de ongerepte natuur. Een actueel onderwerp gezien de hedendaagse belangstelling voor de wildernis van de Oostvaardersplassen en prachtige documentaires als Wildernis onder water of De schatkamer van de Veluwe, die de onderschatte gebieden van Nederland via de televisie in onze huiskamers brengen.
Met ruim 100 kunstwerken van Heleen Cornet, Bert Denneman en Han van Hagen staat de rijkdom van weide en wildernis centraal. De expo hoopt met dit Nederlandse natuurschoon ver weg en dichtbij eveneens de waarde ervan onder de aandacht te brengen. De expo is van van 6 april t/m 7 mei, donderdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur en de entree is gratis. Zie ook www.artilegi.nl.
KUNSTUITLEEN GOUDA            Blekerssingel 40, Gouda, tel. 522746
t/m 29 april     ROB SCHOLTE: ‘NEVER LOOK BACK’
Met deze bijzondere semi-overzichtstentoonstelling ‘Never look back’ onderstrepen we het 40-jarige kunstenaarschap van Rob Scholte. Ruim tien jaar geleden exposeerde Scholte in de kunstuitleen werken uit de series ‘Blue Period’ en ‘Made in China’. Hij maakte toen ook voor ons de zeefdruk ‘Goud!’. In ‘Never look Back’ voert Scholte ons langs verschillende series, het resultaat van vier decennia kunst maken, van ‘Gelijktijdig handelen’, de botsingen tussen drie kwasten uit de jaren zeventig, tot en met de recentere series borduurwerken: ‘Embroidery’. Het werk van Scholte is zeer divers, maar de kern er van draait om het copyright: wie is de uiteindelijke eigenaar van een beeld en waarom is dat eigenlijk zo? Het ultieme antwoord gaf Scholte al eens met een schilderij uit 1987, waarop hij het copyright symbool afbeeldde en dat hij ondubbelzinnig de titel ‘Zelfportret’ meegaf. Scholte speelt graag met beelden en betekenissen. De serie ‘Embroidery’ ontstond dankzij het handwerk van talloze anoniem gebleven mensen. Het betreft vaak kopieën van bekende en minder bekende schilderijen uit de kunstgeschiedenis, die zorgvuldig met naald en draad zijn herschapen als borduurwerk. Terwijl de voorkanten keurige weergaven laten zien, toont Scholte ons juist de achterkanten. Daar is in de rafelige afwerking de hand van de individuele onbekende maker nog terug te zien. Daar wordt ook de authentieke liefde voor het handwerk en de afgebeelde kunstwerken zichtbaar gemaakt. Ingelijst en gesigneerd door Scholte presenteert de kunstenaar een nieuwe kijk op dit oer-Hollands fenomeen. Een ode aan de traditie én een speelse vraag naar originaliteit en copyright. Maar het is en blijft bovenal onmiskenbaar een werk van Rob Scholte. Scholte is op zo. 9 april om 14u00 uur in de kunstuitleen aanwezig.  Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. U kunt uw auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.
SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.
t/m 23 aug. UNIEKE KRUISWEGSTATIES
Sinds 2014 wordt in de monumentale Goudse Sint-Janskerk een heel bijzondere expositie van 14 hedendaagse Kruiswegstaties tentoongesteld. De werken zijn vervaardigd door de Goudse beeldend kunstenaar Willem Hesseling. Hesseling heeft ruim een jaar gewerkt aan de serie schilderijen die de lijdensweg van Christus op een geheel eigen wijze weergeven. De vormgeving en uitvoering van deze werken is heel bijzonder en uniek. Sober kleurgebruik en grote emotionele zeggingskracht maken deze werken tot een indringend geheel, waar veel mensen herkenning in zullen vinden. In de Goudse Sint-Janskerk, die wereldberoemd is om zijn gebrandschilderde ramen, ontbrak juist dit gedeelte van het leven van Christus, waardoor ze een waardevolle toevoeging vormen. Een bijzonder project in een bijzondere plaats met als kenmerken kunst, cultuur, tolerantie en verbinding.
GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 0615386063
t/m 29/4  NATUUR IN NEDERLAND: JEANETTE JANSEN, FRANS BUISSINK
Expositie met bronzen dieren van Jeanette Jansen en schilderijen (landschappen) van Frans Buissink. Jeanette Jansen is geboeid door de kracht, schoonheid en souplesse van dieren die in Nederland in het wild leven. Dit komt tot uitdrukking in haar intense beelden in brons die prachtig ‘in beweging’ zijn.  Frans Buissink, kunstschilder (en mede-oprichter van het blad Grasduinen) laat zich inspireren door de Nederlandse natuur maar ook door het werk van de (jonge) Mondriaan. Zijn schilderijen bewegen zich op de grens tussen werkelijkheid en abstractie. Frans blijft experimenteren met kleur en de nooit uitgeputte mogelijkheden van olieverf. Jeanette Jansen werkt op za. 8 en zo. 9 april in de galerie aan een nieuw dierenbeeld in was. Zij licht haar werk dan verder toe. Frans Buissink vertelt op zo.9 april in de galerie over de natuur en zijn landschappen in olieverf. Openingstijden do. en vr. van 13-17u00, za. van 11-17u00. Extra open: Za. 8 en zo. 9 april 12-18u00. Voor meer info zie www.dehollandschemaagd.nl.

MUSEUM VOOR VREDE EN GEWELDLOOSHEID Turfmarkt 30, Gouda, 520385
t/m 20 mei EXPOSITIE KIND EN OORLOG

De nieuwe expositie Kind en oorlog van Verzetsmuseum Zuid-Holland gaat over kinderen die in de Tweede Wereldoorlog moesten zien te overleven. Aan de vele facetten die het overleven in oorlogstijd kent, wordt in deze tentoonstelling aandacht besteed. Zoals bijvoorbeeld aan de creativiteit voor het maken van iets uit vrijwel niets. Speelgoed en kleding uit die tijd geven hier een goed beeld van. De hongerwinter maakte de oorlog ook nog eens extra zwaar. De verhalen van kinderen die, vaak moederziel alleen, naar het “boerenland” werden gestuurd om aan te sterken, maken de tentoonstelling compleet.
t/m 30 juni EXPOSITIE: VREDESKINDEREN
Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te Gouda organiseert een tentoonstelling over vredeskinderen. Het gaat hierbij om kinderen binnen het vredesactivisme, maar ook om uitingen van kinderen over het onderwerp vrede (vaak gemaakt binnen de context van vredeseducatie). De tentoonstelling ‘Vredeskinderen’ bestaat uit historische affiches, kindertekeningen en kindergedichten. Er worden 4 thema’s behandeld; de wens tot een vreedzamere wereld te komen via kinderen, het gebruik van kinderen als beeldmerk voor de vredesbeweging, vredesacties georganiseerd door kinderen en jongeren en de creaties (tekeningen en gedichten) van kinderen over vrede. Het Museum voor Vrede en Geweldloosheid vind je in de Serre van het Verzetsmuseum Zuid-Holland, Turfmarkt 30, Gouda. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10-17u00, zaterdag 12-17u00. Zie ook www.verzetsmuseum-zh.nl en www.vredesmuseum.nl.
 
CURUSSEN/WORKSHOPS
DE BALZAAL       Groen van Prinsteresingel 44, Gouda www.debalzaal.nl
AGENDA DE BALZAAL
De agenda van De Balzaal van de Prins Willem Alexander kazerne ziet er voor de komende weken als volgt uit:
di. 18 april OPEN LES BIODANZA op dinsdagavond, gratis*
vr. 21 april OPEN LES BIODANZA op vrijdagavond, gratis*
IEDERE WEEK
ELKE DI. AVOND: BIODANZA VOOR BEGINNERS
20u00 Inloop 19u40. Einde ca. 22u00.  Jij bent van harte welkom om met ons mee te komen dansen. 10 kennismakingslessen € 90,- (of eerste 3 x voor € 25,- daarna € 10,- – € 15,- per les). Na deze lessen weet je wat Biodanza met je doet of kan doen. Dus houd je van muziek en bewegen? Wil je minder in je hoofd zitten, maar lekker in je lijf? Kom kennismaken met Biodanza. Wil je met Biodanza kennismaken, maar kun je niet op dinsdag? Wellicht kun je ook op woensdagochtend of donderdagavond terecht.
elke di.avond  BIODANZA KENNISMAKINGSLESSEN
20u00. Inloop 19u40 Einde ca. 22u00
iedere wo.ochtend BIODANZA VOOR GEVORDERDEN
vanaf 9u15 Inloop 8u40. Einde: ca. 11u15
elke wo.avond BIODANZA VOOR GEVORDERDEN
20u00. Inloop 19u40 Einde ca. 22u00
iedere do.avond  BIODANZA VOOR GEVORDERDEN
20u00    Inloop 19u40. Einde ca. 22u00
Locatie: De Balzaal, Groen van Prinsterersingel 44, Gouda, telefoon Geny Wuestman 06-50569383. Zie ook www.debalzaal.nl
 
Bron: www.uitlopergouda.nl