Ooit in het Goudse Bananenpakhuis geweest?

mainImage
Ooit in het Goudse Bananenpakhuis geweest?

De jaarlijkse Landelijke Open Monumentendag staat weer voor de deur. Zaterdag 8 september is het weer zover. Gouda, met zijn schitterende monumentrijke centrum, blaast hierin een aardig partijtje mee. Maar liefst 54 monumenten zijn opengesteld voor publiek.

Naast topmonumenten zoals de Sint-Janskerk met de wereldberoemde Goudse Glazen, het laat-gotische Stadhuis en de Waag van de beroemde bouwmeester Pieter Post, zijn er vele die een bezichtiging tot een verrassende ervaring maken. Een aantal zijn deze keer nieuw, of lang niet opengesteld geweest. Deze verdienen hier een aparte vermelding: Het hofje van Jongkind, de Lichtfabriek, het Poppenhuis, de Witte Roos, de kelders van de Patriciërswoning (de voormalige muziekschool), het Bananenpakhuis, Zeilmakerij Endenburg en het Burgemeestershuis.
Open Monumentendag wordt verder opgeluisterd door een aantal smaakmakende evenementen die in of bij de monumenten plaatsvinden. Zo is er in de Sint-Janskerk de nationale orgeldag en hebben Gouda’s fijnste dichters optredens op diverse locaties. De Gouwekerk heeft leuke verrassingen in petto en er zijn op diverse plekken exposities ingericht en vinden concerten plaats. Interessant zijn ook de demonstraties die gegeven worden bij de Donkere Sluis. In het Houtmanplantsoen speelt het monumentale draaiorgel de Lekkerkerker.Het landelijk thema van deze Open Monumentendag is 'In Europa'. Op vele plekken is een relatie met dit thema terug te vinden. De internationale betekenis van Gouda is in het verleden vaak prominent geweest en bijvoorbeeld terug te vinden in de Goudse Glazen met de afbeeldingen van beroemde buitenlandse vorsten. Daarnaast kent iedereen onze Europeaan avant la lettre: Erasmus. Ook de belangrijke Europese export in het verleden van bier en kleipijpen mag hier niet onvermeld blijven.Het gehele (te downloaden) programma van opengestelde monumenten en evenementen kun je vinden op www.monumentenstad.nl. Verder zijn de gratis programmaboekjes verkrijgbaar bij het VVV en de boekhandels in Gouda en op de dag zelf bij de 'centraalpost' in het Stadhuis op de markt.


Foto: Digitaal Dagblad