Omfietsvoorstellingen, internationale pareltjes en stampottenbuffet

mainImage
Omfietsvoorstellingen, internationale pareltjes en stampottenbuffet

Hogesnelheidscabaretier Dolf Jansen presenteerde maandagavond 30 april het ‘Tipje van de Sluier’ waarbij De Goudse Schouwburg de hoogtepunten van het nieuwe theaterprogramma bekend maakte. Paul Stolwijk kondigde een aantal maatschappelijk voorstellingen aan, wat internationale pareltjes en de zogenaamde ‘omfietsvoorstellingen’.

Met bíjna 300 voorstellingen, 13 inleidingen, 6 cursusavonden Toneelkijken, 5 Donderdagmatinees, 5 Series met Vroegboekvoordeel, 4 premières, 5 creatieve samenwerkingen met Cultuurhuis Garenspinnerij, 6 voorstellingen in samenwerking met So What! en 1 stampottenbuffet kijkt De Goudse Schouwburg uit naar een heel mooi en succesvol theaterseizoen 2018-2019.

Optredens
De avond werd geopend met een optreden uit de semiprofessionele muziektheaterproductie ‘TROJE’. Deze voorstelling is in mei in de schouwburg te zien en komt in september een aantal avonden terug.

Daarna volgde een preview uit ‘Listen Up!’ van Dance Collective ISH. Een met name bij jongeren erg populaire dance/beatbox/hiphopclub. ISH komt volgend seizoen maar liefst 2 keer naar Gouda; op 20 november met ‘Listen Up!’ en op 7 maart met ‘Modern Samurai’.

Artistiek leider Paul Knieriem vertelde over het toneelstuk ‘Kras’ waarmee hij op spectaculaire wijze afscheid neemt bij Toneelschuur Producties. Vanaf 1 januari 2019 wordt hij artistiek leider bij De Toneelmakerij. Daar maakt hij het jazzconcert ‘Jazz Duzz’ voor kids vanaf 6 jaar en ‘Snowflake’; een mix tussen Netflixserie Black Mirror & Shakespeares Midzomernachtsdroom, voor jongeren vanaf 12 jaar.

Een bijzonder programma in het nieuwe seizoen is ‘De Uitdaging’ van Thijs Borsten. Thijs gaf tijdens het Tipje van de Sluier samen met zijn band een voorproefje van de 3 voorstellingen waarmee hij komend seizoen naar Gouda komt. In deze voorstellingen maken zangers met totaal verschillende achtergronden elkaars repertoire eigen in een muzikaal duel. Volgend seizoen treden Philippe Elan & Maria Marin samen op, alsook Kris Berry & Minyeshu en Jeroen Zijlstra & Ntjam Rosie.

Cabaretière Nathalie Baartman zorgde tijdens het ‘Tipje’ voor de lach. Ze komt op 3 mei 2019 met haar nieuwe voorstelling ‘Breek’. Deze voorstelling valt binnen de Serie Vroegboekvoordeel van de schouwburg, waarmee je voor 80 euro naar 5 cabaretvoorstellingen kunt gaan.

De finale van de avond werd verzorgd door The Wieners; dé Nederlandse rock’n’roll tributeband, die op 9 april 2019 een eerbetoon brengen aan The Everly Brothers.

Hoogtepunten
De nieuwe programmeur van De Goudse Schouwburg, Paul Stolwijk, bracht een aantal hoogtepunten van zijn programmering.

Om te beginnen het Internationale tintje in het programma. Vanuit de hele wereld doen theatergroepen De Goudse Schouwburg aan, waaronder Australian Dance Theatre, het Amerikaans acrobatisch danstheater Momix, Cape Town Opera Chorus uit Zuid-Afrika, de Staatsopera van Tatarstan, de Duitse Familie Flöz, Americanazangeres Mary Gauthier en de Vlaamse choreograaf Jan Martens.

Midden in de Maatschappij
Onder het motto ‘De maatschappij dat ben jij’ heeft Stolwijk meerdere interessante voorstellingen met maatschappelijk belang geprogrammeerd.

Zo boekte hij het aangrijpende portret van jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen: ‘Melk & Dadels’. De voorstelling is geïnspireerd door het kook- en verhalenboek Melf & Dadels – 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders. Stolwijk: ‘Regisseur Daria Bukvic geeft Marokkaans-Nederlandse vrouwen een stem: mensen die ons heel nabij zijn, maar waar we lang niet allemaal dagelijks bij over de vloer komen.’

‘Thuislozen’ van Theater Utrecht is een theaterevenement waarbij het publiek vanuit de zaal, op het podium en backstage meeleeft met de tragische liefde tussen 2 zwaar verslaafde personen. Lokale ‘ervaringsdeskundigen’ -zoals een wethouder en hulpverleners- spelen zichzelf in het stuk.

Velen herinneren zich de noodlottige gebeurtenis op station Hollands Spoor nog: op 24 november 2012 werd de Surinaams-Hindoestaanse Rishi Chandrikasing doodgeschoten door een politieagent. Voor de voorstelling ‘RISHI’ liet de schrijver zich inspireren door getuigenverslagen en politieverhoren. Hij schreef een tekst waarin 26 betrokkenen terugblikken op de dramatische gebeurtenis.

Urban Myth maakt een muzikale familievoorstelling over Martin Luther King in zijn jonge jaren; het moment dat zijn gevoel voor onrechtvaardigheid kwam bovendrijven. Een mooie voorstelling met publieksinteractie voor iedereen vanaf 8 jaar.

Ook zijn ‘Onze straat’, ‘Brave New World 2.0’en ‘Stadsastronaut’ op maatschappelijk gebied mooie titels om in de gaten te houden.

Omfietsvoorstellingen
Stolwijk benoemde tot slot een aantal ‘omfietsvoorstellingen’: voorstellingen die volgens hem de moeite zijn om er - al dan niet letterlijk - een stuk voor om te fietsen.


Zo geeft hij aan het heel bijzonder te vinden dat winnares van de Nederlandse Muziekprijs, violiste Maria Milstein, naar Gouda komt. Zij geeft op zondagmiddag 27 januari samen met haar zus Nathalia een klassiek concert in de Kleine zaal.

Over ‘Façade: De Wereld van Mata Hari’ van Claron McFadden & Muziektheater Transparant zegt Stolwijk: ,,Hooggeplaatste mannen vielen in katzwijm als ze Mata Hari zagen dansen. Als Claron McFadden zingt gebeurt hetzelfde met het publiek. Wát een bijzondere zangeres!"

Ook benoemde de programmeur Jakop Ahlboms hommage aan het horrorgenre: ‘Horror’. Fysiek beeldend theater met een mix van mime, dans, slapstick, live muziek en special effects. De voorstelling werd overladen met goede recensies; een magische wereld in de schouwburg op 26 oktober!

Met ‘Single Camping’ zorgen Tjitske Reidinga, Peter Blok, Elise Schaap, Rop Verheijen en Ilse Warringa voor een heerlijke avond lachen en genieten van pijnlijk herkenbare situaties. Deze kampeerkomedie is op 7 en 8 mei in De Goudse Schouwburg te zien.

Grote namen
Buiten deze, en uiteraard nog veel meer, omfietsvoorstellingen, mag De Goudse Schouwburg ook een groot aantal ‘omfietsartiesten’ ontvangen. Om er slechts een paar te noemen: Youp van ’t Hek, Freek de Jonge, Richard Groenendijk, Arjen Lubach, Claudia de Breij, Marc-Marie Huijbregts, Paul de Leeuw, Danny Vera, Jan Smit, Guus Meeuwis, René Froger, Tineke Schouten, Wibi Soerjadi, Guido Weijers, Karin Bloemen, Edwin Evers, DI-RECT en Miss Montreal.
Theater voor kids
Ook voor de jongste theaterliefhebbers is er een mooi programma samengesteld. Zelfs kinderen vanaf 1 jaar zijn al welkom, want niemand minder dan Bumba komt naar Gouda! Voor de peuters komt Het Prentenboekjesfestival met o.a. Dirk Scheele en ‘De Gruffalo’ verlaat het bos voor een bezoek aan de schouwburg. Voor de wat grotere kinderen komen ‘Kikker’, ‘De Brief voor de Koning’, ‘Vet Kindercabaret’, ‘De Kleine Zeemeermin’, ‘Aladdin’, ‘De Smurfen’ en nog veel meer!


Opera
Voor de operaliefhebbers heeft de schouwburg de titels ‘Tosca’, ‘De Parelvissers’, ‘VIVALDI: DANGEROUS LIAISONS’ en ‘Jevgeni Onegin’ geprogrammeerd. Al deze opera’s worden voorafgegaan door een inleiding.

Musical & Show
De fans kunnen hun neus ophalen: er komen mooie musicals aan! Namelijk ‘Evita’, ‘Expeditie Eiland’, ‘All Stars’, ‘Op Hoop van Zegen’, ‘Marvellous’, ‘Charley, de komische musical’ en ‘The Bridges of Madison County’. De grote finale van het nieuwe theaterseizoen is ‘Best of Broadway’ met musicalsterren Pia Douwes, Willemijn Verkaik, Freek Bartels, Celinde Schoenmaker & Stanley Burleson die de grote Broadwayklassiekers brengen.

Showpubliek kan volgend seizoen uitkijken naar Hans Klok, Bureau Sport, Jeans, Rhytmn of the Dance, Ashton Brothers + Noordpool Orkest, Yamato etc etc.

Uiteraard zijn er vele genres en voorstellingen nog niet genoemd. Toneel, Jazz, Kerstconcerten, literaire voorstellingen….het is allemaal komend seizoen te zien en beleven in De Goudse Schouwburg.

Cijfertjes
Met bíjna 300 voorstellingen, 13 inleidingen, 6 cursusavonden Toneelkijken, 5 Donderdagmatinees, 5 Series met Vroegboekvoordeel, 4 premières, 5 creatieve samenwerkingen met Cultuurhuis Garenspinnerij, 6 voorstellingen in samenwerking met So What! en 1 stampottenbuffet kijkt De Goudse Schouwburg uit naar een heel mooi en succesvol theaterseizoen 2018-2019.


Brochure
De brochure valt op 5 mei op de mat. Het programma staat vanaf 1 mei online op www.goudseschouwburg.nl. Het reserveren gaat via een loting en de uitleg hiervoor is ook op de site van de schouwburg terug te vinden. Voor iedereen die een brochure wil krijgen, maar het niet heeft ontvangen, is er een exemplaar af te halen bij o.a. de schouwburg aan de Boelekade, bij Cinema Gouda en in de Chocoladefabriek.

Zie voor nader informatie www.goudseschouwburg.nl

 


| Foto: Digitaal Dagblad