We krijgen in Gouda een nieuw dagrestaurant met een nieuw concept: Hawaiian Poké Bowl.
Diana van Ginneken en haar man Stef Gasparis krijgen vandaag de sleutel van het pand aan de Lange Tiendeweg 34. En na een grondige verbouwing gaat de nieuwe horeca-gelegenheid - naar verwachting van de uitbaters - eind augustus open.
Wat is een poké bowl?
Een Poké Bowl (originele spelling ‘poke bowl’, spreek uit: ‘poh-KEE bool’) is een Hawaïaans gerecht dat met zijn roots diepgeworteld zit in de Japanse keuken. ‘Poke’ betekent ‘dwars in stukjes snijden’ en de naam slaat op de plakjes of blokjes rauwe vis die in een kom samen met rijst, dressing, groenten en smaakmakers worden geserveerd.
Hawaïaanse keuken
Het gerecht poké stamt uit de Hawaïaanse keuken. Eind negentiende en begin twintigste eeuw emigreerde een grote groep Japanners naar het eiland om daar op de suiker- en ananasplantages te gaan werken. Er kwamen zoveel Japanners naar Hawaii dat in de jaren 1920 ruim 40% van de bevolking Japans was. Geen wonder dat de Japanse eetgewoonten onderdeel zijn geworden van de Hawaïaanse keuken. Poké is een mooi voorbeeld hiervan.
Zowel de oorspronkelijke Hawaïaanse bevolking als de Japanse immigranten hielden van rauwe vis en zo verscheen in de jaren 1970 het nieuwe gerecht op de lokale menu’s. Van oudsher was poké heel eenvoudig: blokjes rauwe ahi, een lokale tonijnsoort, werden geserveerd met wat Hawaïaans zout, gehakt zeewier en geroosterde, fijngemalen kukui (kemirinoten ). Zonder rijst, zonder andere extraatjes. Poké is van oorsprong dus eigenlijk de wat rommelige, Hawaïaanse versie van de strenge, pure Japanse sashimi.
Bijzondere varianten
Klinkt dit wat sobertjes, in vergelijking met de kleurige, goed gevulde gerechten die je inmiddels overal ter wereld op tafel ziet staan. Dat klopt, want sinds die eerste versie zijn er op Hawaii, en ver daarbuiten, heel wat bijzondere varianten verschenen. Niet in de minste plaats is het gerecht poké onlosmakelijk verbonden geraakt met de bowl (kom) waarin het wordt geserveerd. Voor Japanners en Hawaïanen is dit vanzelfsprekend – zij hebben sowieso meer kommen dan borden in hun kast staan.
De Poké Bowls anno nu zijn een gerecht dat naar iedere smaak en voorkeur aan te passen valt. Eigenlijk zijn de blokjes vis de enige vereiste – deze kunnen rauw, gemarineerd of gebakken zijn. Verder mag alles, al blijven de meeste versies, lokaal en internationaal, dichtbij hun Japans-Hawaïaanse roots.
Op het menu van de Goudse Hawaiian Poké Bowl komen vijf signature bowls te staan: zalm, tonijn, garnalen, kip en tofu. Ook mag je zelf de bowls samenstellen.