Ja lekker: Goudse Stroopwafeldag!

mainImage
Ja lekker: Goudse Stroopwafeldag!

Je kunt er zaterdag 30 juni echt niet meer omheen. Gouda's lekkernij wordt je in de buurt van het centrum van alle kanten toegestopt. Zaterdag is het namelijk STROOPWAFELDAG in binnenstad Gouda.Centraal bij de zesde Stroopwafeldag staan de ‘Verhalen van de stroopwafels’. De hele stad ruikt die zaterdag naar stroopwafels, er zijn allerlei activiteiten en er is een kraam waar Gouwenaars hun stroopwafelverhalen kwijt kunnen.

Om die verhalen is het Cees van den Berg, één van de organisatoren van deze dag te doen. Hij wil de geschiedenis van de Goudse stroopwafel voor de toekomst behouden en daarom vastleggen. ,,Er zijn nog zoveel mensen die vroeger iets met de stroopwafel hebben gedaan, die er verhalen over hebben of foto’s. Die mensen zouden we graag spreken.”

Van al de verzamelde verhalen en foto’s wil Cees van den Berg een boekje of een tijdschrift laten maken.  En als het even kan, zou Cees van den Berg ook een lespakket voor kinderen willen laten samenstellen, net zoals er een is over de Goudse kaas. Er valt veel te vertellen over het Goudse koekje. Zo weet Cees van den Berg dat er in 1960 wel 36 stroopwafelbakkerijen in de Goudse binnenstad waren. Nu zijn er nog een paar: Markus Stroopwafels (het Stroopwafelwinkeltje) Jan Anker (Kamphuisen Siroopwafels) en Cees van den Berg (Banketbakkerij Van den Berg/Goudse siroopwafels van Van Vliet).


Spelletjes voor kinderen
Op zaterdag 30 juni begint het programma om 10u00 en duurt tot 16u00. Om 11u00 uur wordt de dag geopend door Tess Huijsmans, de stroopwafelverse kinderburgemeester van Gouda, sinds 6 juni in functie.

Wie de stad binnenkomt, op welk punt ook,  treft een stroopwafelbakker aan. Overal in de stad worden er producten gemaakt met stroopwafels (denk bijvoorbeeld aan stroopwafelijs van David's Gelato), en zijn er spellen voor de kinderen. Achter de Waag zijn alle bakkers met hun wafels te vinden, en hier staat ook de kraam waar mensen hun stroopwafelverhalen kunnen vertellen, hun foto’s of hun gegevens kunnen achterlaten. Verder hier kunnen kinderen stroopwafels komen versieren.

De organisatie van deze dag is in handen van: Markus Stroopwafels (het Stroopwafelwinkeltje) Jan Anker (Kamphuisen Siroopwafels) en Cees van den Berg (Banketbakkerij Van den Berg/Goudse siroopwafels van Van Vliet). Zij geven op deze dag Achter de Waag ook presentaties en demonstraties.


Ook de Nieuwe Markt Passage haakt in op de Stroopwafeldag. Een boer en boerin op stelten brengen een bezoekje aan het winkelcentrum. Zij delen tussen 12u00 en 16u00 echte Goudse mini stroopwafels uit aan het winkelend publiek! Door hun lengte zijn zij niet over het hoofd te zien!
Foto: Digitaal Dagblad