Goudse Kaasmarkt in teken van kinderen

mainImage
Goudse Kaasmarkt in teken van kinderen

De Goudse Kaasmarkt staat donderdag 14 juni in het teken van kinderen. Naast de Goudse Kaasmarkt is er een wat kleinere kinderkaasmarkt voor alle (klein)kinderen, toeristen en Gouwenaars.

Daarom komen er 14 juni een paar honderd kinderen uit groep 4 en 5 van de basisscholen in Gouda naar de kaasmarkt. Om 9u30 wordt de kaasmarkt officieel geopend door de nieuwe kinderburgemeester. Daarna krijgen de kinderen in groepjes een uitleg wat er precies op de kaasmarkt gebeurt. Achter de Waag staan oud-hollandse spelletjes.

Het weer belooft mee te werken, dus dat wordt een leuke dag. De kaasmarkt duurt deze dag dan ook een half uurtje langer en wel tot 13u00.
De Goudse Kaasmarkt is een traditionele verhandeling van kaas van en door boeren uit de omgeving. Bij de vermaarde Gouda Kaasmarkt, al vele jaren een traditie, komen de boeren in klederdracht naar de markt om daar op eeuwenoude wijze hun kaas te laten wegen en met handjeklap te verkopen. Het wegen van de kaas vindt plaats in de Kaaswaag waar toeristen ook zichzelf kunnen laten wegen op de authentieke kaasbascule compleet met certificaat. Toeristen kunnen ook zelf kaas boren en keuren waarna dit wordt vastgelegd op een origineel certificaat, ondertekend door de keurmeester.

Tijdens de Gouda Kaasmarkt wordt het ambachtelijk kaasmaken gedemonstreerd alsook het ambachtelijk klompenmaken, pijpenmaken en het maken van draaiorgel boeken. Kaasmeisjes delen blokjes kaas uit en men kan boerenkarnemelk en -kaas proeven. Ook is er de mogelijkheid om een rit per Jan Plezier (paard en wagen) te maken, die start bij de Agnietenkapel achter de Kaaswaag.

Wie nog meer wil weten over Gouda kaas, kan de Goudse Waag | Kaas- en Ambachtenmuseum binnenstappen. Info: www.vvvgouda.nl.

De frontfoto is gemaakt door Yvonne Palsgraaf. 


Foto: Digitaal Dagblad