Dat is koren op jouw molen...

mainImage
Dat is koren op jouw molen...

De Nationale Molen- en Gemalendag is koren op de molen van de echte molen- en gemalenliefhebbers. Maar de mensen die van een leuk uitje houden, pikken hier toch ook graag een graantje van mee. Tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag 2018 op zaterdag 12 en zondag 13 mei zijn veel authentieke molens en vele gemalen in Nederland opengesteld voor publiek. Een unieke gelegenheid om molens en gemalen te bezoeken op plaatsen die soms moeilijk toegankelijk zijn.

Ontmoet de molenaar is het thema van de Nationale Molendag komend weekeinde. De ruim negenhonderd molens die ons land telt, draaien en/of malen twee dagen lang. De meeste nodigen het publiek uit om ook binnen een kijkje te nemen. Nederland telt vijftig beroepsmolenaars en honderden vrijwillige molenaars die de wind- en watermolens laten draaien. Wie het vak wil leren, kan bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars een opleiding volgen. Sinds december is het ambacht van molenaar ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco.

Gouda
Het is voor de 46ste keer dat dit unieke molenevenement wordt gehouden, te bezoeken tussen 10 en 16u00. Ieder jaar houdt De Hollandse Molen in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars dit landelijke molenevenement. Overal in het land zetten molenaars de molendeur en open voor bezoek, zo ook in de stad Gouda.  De Vereniging van Goudse Molenaars hoopt hiermee de naamsbekendheid van deze Goudse molen te vergroten. Drie molens zullen zowel van binnen als buiten te bezoeken zijn te weten korenmolen Het Slot, korenmolen De Roode Leeuw, poldermolen De Mallemolen en molen ‘Beneden Haastrecht’, gelegen aan de Provinciale weg West 64, tussen het centrum van Gouda en Gouda Goverwelle.
Tijdens de Nationale Molendagen is er van alles te doen op de Mallemolen aan het Uiverplein. Op zaterdag 12 mei wordt de expositie van kinderen van de Klup Gouda geopend. Dit is al weer de derde expositie van de Klup! Op zondag 13 mei zijn er demonstraties kammen wassen en touw knopen. Op beide dagen leidt de molenaar je met plezier rond door de molen!Het volledige programma met alle activiteiten is te vinden op de website molens.nl. Het weekeinde wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Zie ook www.nationalemolendag.nl.


Foto: Digitaal Dagblad