Cast en crew De Dirigent doen Cinema Gouda aan

mainImage
Cast en crew De Dirigent doen Cinema Gouda aan

Regisseuse Maria Peters, hoofdrolspeelster Christanne de Bruijn, producent Dave Schram en acteur Raymond Thiry kwamen zaterdagavond langs bij Cinema Gouda in het kader van de nieuwe film De Dirigent. Cinema Gouda hield ter ere hiervan een exclusieve VIP vertoning waarin alle bezoekers als VIPs de film konden beleven in het bijzijn van de cast en crew.De cast en crew maakt ter promotie van de film op verzoek van de bioscopen verschillende rondjes langs de Nederlandse filmtheaters. Zaterdag waren Tilburg, Alblasserdam, Almkerk en Gouda aan de beurt. ,,Ja, we rijden in een busje stad en land af. Steeds in wisselende samenstellingen. Reuze leuk en dankbaar om te doen", zo vertelde acteur Raymond Thiry, bekend van onder meer Oorlogswinter (waarmee hij een Gouden Kalf won), Brief voor de Koning, Penoza, Roos en haar Mannen en de Zwarte Tulp.

,,De bezoekers van onze film De Dirigent zijn onze ambassadeurs. We komen graag de ins- en outs van de film aan ze vertellen. Persoonlijk en in een persoonlijk gesprek. Daarmee wordt de betrokkenheid met de kijkers groter. Zo hopen we dat ze nog enthousiaster worden en verder vertellen hoe mooi de film wel niet is. En daarmee hopen wij weer dat de dirigent het geweld kan trotseren van alle Amerikaanse films die er weer aankomen", verklaarde Dave Schram,  filmproducent van onder meer Spijt! (waarmee hij meer dan dertig internationale filmprijzen won), Kappen, Pijnstillers en Timboektoe.

Ik zat er helemaal in
De Dirigent is een ouderwetse tranentrekker (ja, ook wij hebben even gehuild) met een prachtige boodschap dat we te allen tijde moeten doorzetten om onze dromen uit te laten komen. ,,Ik zat er helemaal in. Leefde mee en praatte mee. Het kwam binnen. Als je iets wilt bereiken, moet je doorzettingsvermogen hebben. Zeker in zo'n mannenwereld", zo liet de Waddinxveense Ger Offermans de vier gasten en de zaal weten na afloop van de film. Offermans zat apart, maar zo af en toe kon je ze goed horen. ,,Duw hem toch van je af meissie...", zo liet de Waddinxveense zich ontvallen bij het zien van een aanrandingsscene tussen de dirigente en haar pianoleraar.

De film over muziek en liefde beslaat acht jaar uit het leven van de in Rotterdam geboren Antonia Brico, de eerste succesvolle vrouwelijke dirigent ter wereld. Brico werd in 1902 geboren in Rotterdam, met een Italiaanse vader en een Nederlandse (tiener)moeder. Ze werd geadopteerd en vertrok op jonge leeftijd met haar nieuwe gezin naar de Verenigde Staten, waar ze in de jaren twintig van de vorige eeuw als eerste vrouw dirigent wilde worden. Onmogelijk voor vrouwen in die tijd.

Bewondering
En fraaie hoofdrol is er weggelegd voor Christanne de Bruijn (32) uit Tilburg. Ze stond al in het theater in producties als Wicked, Sister Act en Moeder, ik wil bij de Revue. Maar met de hoofdrol in een film komt er toch wel een droom in vervulling. De actrice kende het verhaal van Brico vooraf niet, maar heeft inmiddels grote bewondering voor de vrouw. ,,Ze heeft gevochten om haar plek in de wereld te bereiken, hoewel ze constant nee te horen kreeg en constant tegen muren opliep", aldus De Bruijn. ,,Ook in mijn vak gebeurt dat. Je wordt constant afgewezen, je moet elke keer weer denken 'ik ga dit toch weer doen'. Het is maar net wat je ermee doet. Laat je je uit het veld slaan, of verzamel je weer de moed..."

,,Antonia Brico was een enorm krachtige vrouw", zo gaat De Bruijn verder. ,,Bijna onstuitbaar in haar doen. Ze had zo'n liefde voor klassieke muziek, alles moest daarvoor wijken. Ik vind het gaaf dat iemand zo hardop uitspreekt wat haar dromen zijn, een duidelijk doel heeft en daarvoor gaat. Er is nooit een plan B. Dat herken ik. Alleen ben ik iets bescheidener. Ik zou in dat opzicht wel iets meer willen zijn zoals zij."

Via Twitter
De Bruijn werd gevráágd voor de rol. ,,Via Twitter", vertelt ze. ,,De producent van de film was op zoek naar een actrice met een muzikale achtergrond, is gaan Googelen en is op mij gestuit. Ik was al superblij dat ik auditie mocht doen. Daar had ik al zoveel plezier in. Ik had nooit verwacht dat ik het ook echt zou worden."

De Bruijn studeerde muziektheater aan het conservatorium in Tilburg. Voor haar rol volgde De Bruijn dirigeer- en pianolessen. ,,Ik hou heel erg van klassieke muziek, dat heb ik van mijn moeder. Om te voelen hoe het is om te dirigeren, heb ik vijf minuten voor het Radio Philharmonisch Orkest gestaan. Als je de opmaat geeft en het orkest zet aan...wow, dat is magisch."Programmaboekje
Tijdens het gesprek komt een van de oudere bezoekers van de VIP-vertoning met een oud programmaboekje van Antonio Brico op de proppen waarin een concert van haar wordt aangekondigd. De Bruijn is zeer geïnteresseerd en hoort graag het verhaal van de heer aan. Zo ook de ander leden van de cast en crew. En zo verloopt de middag en avond gezellig en informeel en wordt in de foyer met de cast nagepraat onder het genot van luxe amuses en heerlijke wijnen. Tegen het einde van het VIP-arrangement neemt Rafe Aarents (bedrijfsleider Cinema Gouda) de speciale gasten mee naar boven waar de tweede vertoning van De Dirigent wordt gestart. Ook hier wordt de zaal vriendelijk welkom geheten en aangesproken.  En ook deze zaal is goed gevuld. De speciale gasten keren dan ook content terug in de foyer en naar huis. Wij ook, na het zien van deze prachtige film. Een aanrader...

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=ALbAANgL7gE

Over De Dirigent
Een bijzondere film gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de eerste succesvolle vrouwelijke dirigent ter wereld: Antonia Brico. Haar bewogen leven staat in het teken van het veroveren van een plaats en die te behouden, in de door mannen gedomineerde dirigentenwereld.

Amerika 1926: De Nederlandse 24 jarige Antonia Brico (Christanne de Bruijn) is als kind met haar ouders (Annet Malherbe en Raymond Thiry) geëmigreerd naar Amerika. Ze droomt ervan om dirigent te worden, maar die ambitie wordt door niemand serieus genomen. Haar pianoleraar adviseert haar om geen toelating te doen voor het conservatorium. Omdat ze weinig meer te verliezen heeft, keert ze terug naar haar geboorteland waar ze de beroemde dirigent Mengelberg (Gijs Scholten van Aschat) smeekt om dirigeerlessen. Mengelberg ziet dat helemaal niet zitten en stuurt haar door naar Berlijn, waar ze tegen alle verwachting in als vrouw meer kans blijkt te maken. Na haar tweejarige studie aan de Rijksacademie voor Muziek zal ze daar als eerste vrouw het beroemde Berlijns Philharmonisch Orkest dirigeren. De spanning wordt haar bijna te groot als de liefde van haar leven haar voor het blok zet. Wat zal Antonia kiezen?

De film De Dirigent is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico. Eind jaren ’20 was zij de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die succesvol grote symfonie orkesten dirigeerde. Tot voor kort lukte het vrouwen nauwelijks om aan de top van de wereldranglijst van belangrijkste dirigenten te komen. Dit jaar benoemde het Radio Filharmonisch Orkest voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een vrouwelijke chef-dirigent: Karina Canellakis.


Foto: Digitaal Dagblad