Met video van opening |

De expositie Mooi&Stil van de Gouwenaar Cornelis de Koning gaat haar tweede weekeinde in en is tot en met zondag 11 februari te zien in Arti Legi.

Mooi&Stil is de expositie met ruim vijftig werken van onze stadgenoot en beeldend kunstenaar Cornelis de Koning. Gedurende alle openingsdagen, van donderdag tot en met zondag van 12u00-18u00, is de kunstenaar zelf aanwezig.

De expositie werd vorig weekeinde officieel geopend door de acteur Dirk Zeelenberg. Zeelenburg is getrouwd met de dochter van de buren van De Koning (volgt u ons nog?). Vandaar.

De opening werd goed bezocht en er werden al de nodige werken van De Koning verkocht. ,,Een goede belegging”, zo zei Zeelenburg. ,,Mede omdat ik van betrouwbare bronnen heb gehoord, dat dat een groep Chinezen de hele handel van Cornelis willen opkopen. Dus mensen, als ik u was: sla uw slag vanavond…”

Zie voor een korte impressie de onderstaande videoproductie van Nico Hermenet.

 

Het werk van Cornelis de Koning is dat van een hedendaagse realist en fijnschilder. De werken zijn elk voor zich natuurgetrouwe weergaven van de werkelijkheid. Eenvoudige taferelen. Kerkinterieurs. Oude voorwerpen, getekend door de tijd. De rijkdom van soberheid. Eenvoudige composities. Harmonieuze opstellingen. Alles een eigen plek in een groter verband. Een gedetailleerd geheel. De complexiteit van eenvoud. Contrasten en schaduwen. Ingehouden kleuren. Bijna doorschijnend. Helder en krachtig. Verfijnd en minutieus.

Een choreografie van licht. Schoonheid en harmonie. Weerkaatsing van licht. Op glad en glanzend materiaal. Reflectie en ritme. Verstilde bewegingen. Adembenemende stillevens, mooi en stil.Recent is hij zich gaan richten op het surrealisme. Een stroming waarin hij zijn technische schildervaardigheden en levendige fantasie kan combineren. Tijdens Mooi&Stil zal een groot surrealistisch werk (240x120cm) te zien zijn.

Over Cornelis de Koning (1957)
Na een carrière in het bedrijfsleven besloot Cornelis de Koning, tegenwoordig wonend en werkend in Gouda, in 2001 zijn ware passie te volgen: schilderen. Of beter gezegd fijnschilderen. Geheel in de traditie van de oude meesters, zoals Caravaggio en Vermeer. En geïnspireerd door hedendaagse realisten als Henk Helmantel en Bernard Verkaaik.
Cornelis is autodidact. Hij heeft het allemaal zelf moeten uitvinden en ontdekken. Zijn gereedschap: olieverf, penseel en zijn observatievermogen. Zijn fascinatie is toch vooral: licht! In alle verschijningsvormen. Licht als natuurkundig verschijnsel en licht als esthetisch fenomeen. Cornelis schildert eenvoudige composities op zo’n indringende manier, dat gewone, alledaagse voorwerpen een eigen leven gaan leiden. Zijn stillevens op paneel zijn een ode aan de schoonheid van het licht.

Over Mooi&Stil
Tijdens de verkooptentoonstelling Mooi&Stil zijn ruim 50 werken van Cornelis de Koning te zien in een brede variëteit aan onderwerpen en maten. Alle werken zijn prachtig ingelijst en te koop tegen aantrekkelijke prijzen. Tijdens alle openingsdagen zal de kunstenaar persoonlijk aanwezig zijn. Zie ook www.artilegi.nl.

ARTI LEGI | Anno 1855 Markt 27, Gouda, www.artilegi.nl
1-11 feb. CORNELIS DE KONING – MOOI&STIL
Te zien DONDERDAG T/M ZONDAG / 12u00-18u00 / VRIJ ENTREE.

Beeldrechten: Cornelis de Koning, Arti Legi.

Reageer op dit artikel