Hitte! De eerste echte hete dag in een reeks tropische dagen staat vandaag op het programma. Voor mensen kan de hitte vervelend zijn, maar ook zeker voor onze huisdieren. De zon draait overuren deze week. De temperatuur ligt niet alleen vandaag, maar ook de komende dagen boven de 30 graden.

Tot het weekend blijft het tamelijk zonnig en heet zomerweer, met maxima die 30 tot lokaal 35 graden halen. Het blijft meestal droog, maar lokaal kan er onweer ontstaan door de warmte. De kans is groot dat de temperatuur op dinsdag, woensdag en donderdag dagelijks boven de 30 graden uitkomt. Wanneer dat daadwerkelijk gebeurt, wordt er gesproken over een landelijke hittegolf.

Dinsdag is het een groot deel van de dag zonovergoten. Het wordt tropisch met 31 graden op de Goudse thermometers. In de namiddag zal er tijdelijk meer bewolking zijn. Dinsdagochtend is er sprake van een urenlange windstilte. In de loop van dinsdagmiddag steekt er een zwakke noordwestenwind op met een kracht van 1 tot 2 op de schaal van Beaufort.

Woensdag en donderdag wordt het nog een fractie warmer met 32 graden in de Goudse regio. De luchtvochtigheid zal iets hoger zijn dan de afgelopen tijd, waardoor het benauwder/drukkender zal aanvoelen. De kans op een regenbui of onweersbui wordt geleidelijk groter, maar over het algemeen blijft het zonnig en droog.  In de nachten ligt de minimumtemperatuur rond 19 graden in Gouda. In het centrum van Gouda en de wijken daaromheen komt de temperatuur niet onder de 20 graden Celsius en mogen we spreken van tropische nachten. De noordenwind is (zeer) zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort.

Vrijdag wordt de heetste dag van de week. Voor Gouda wordt een maximumtemperatuur van 34 graden Celsius berekend. Menigeen zal zich met deze hitte en een iets hogere luchtvochtigheid onbehaaglijk voelen. Een depressie op de Atlantische Oceaan begint zich langzaam aan wat te roeren en komt gestaag dichterbij. Een frontensysteem daaraan gekoppeld kan ons dan later op de dag of in de avond en nacht naar zaterdag te bereiken, waardoor de kans op een onweersbui in onze regio toeneemt. De wind waait uit het zuidoosten en is zwak, soms even matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort.

In het komende weekend komt het frontensysteem langzaam in de richting van Nederland en probeert om door de barrière van de hitte en de gordel van hogedruk (hogedrukblokkade) heen te breken. De kans dat dit gaat lukken is ten opzichte van gisteren sterk afgenomen. In het laatste weekend van juli 2018 neemt de buienkans en onweerskans alleen op zaterdag enigszins toe, maar op de meeste plaatsen in het Groene Hartgebied blijft het droog. En als er een bui valt is dit waarschijnlijk nog steeds een druppel op een gloeiende plaat.

Er is ontzettend veel neerslag nodig (meer dan 290 mm. (circa 3 en een halve maandsommen) om het potentieel neerslagtekort weg te werken. De temperatuur ligt zaterdag op een zomerse 28 graden Celsius. Zondag ligt de maximumtemperatuur hoger, het wordt dan in Gouda weer tropisch met 30 of 31 graden Celsius. De wind draait opnieuw naar noordelijke richtingen, de windrichting die tijdens langdurige hogedrukblokkaden vaak overheersend is. In het verleden waren in hete, droge zomers ook noordenwinden overheersend, een duidelijk voorbeeld is 1976.

Ook volgende week maandag tot en met volgende week donderdag blijft het tropisch met temperaturen tussen 30 en 33 graden. Er is dan veel ruimte voor de zon, maar door de hitte worden er met name in de middagen ook stapelwolken (Cumulus Humilis en Cumulus Mediocris) gevormd. De wind? … Ja, die blijft in de overheersende noordhoek.