De eerste felle, onverwachte bui met enkele onweersontladingen viel afgelopen nacht al in de Goudse regio, dit was rond 05.30 uur. De neerslagsommen lagen in Gouda tussen 1,0 mm. en 2,0 mm. De neerslagintensiteit liep tijdelijk op naar circa 70 mm./uur.
Vandaag wordt het tropisch met 30 of 31 graden Celsius. In de ochtend schijnt de zon regelmatig en stijgt de temperatuur snel, de atmosfeer gaat hier hoe dan ook op reageren. In de loop van de middag zal de bewolking vrij snel toenemen. Aan het eind van de middag kunnen de eerste onweersbuien zich aankondigen. Met name in de avond vallen stevige onweersbuien in het Groene Hartgebied, er is zelfs kans op een MCS (Mesoscale Convective System) is niet uitgesloten. Een MCS is een onweer met een enorme omvang.
Vandaag schijnt in de ochtend nog regelmatig de zon. De temperatuur stijgt snel en aan het begin van de middag is het al 29 graden Celsius in het Groene Hartgebied. In de middag stijgt de temperatuur verder naar 30 of 31 graden Celsius. Vanuit het zuidwesten neemt in de loop van de middag de bewolking vrij snel toe.
In de Goudse regio blijft het tot halverwege de middag droog, pas aan het eind van de middag en in de avond neemt de kans op onweersbuien toe. Daarbij is, gezien de verwachte zeer hoge CAPE-waarde van ruim 3000 J/KG (rond 17.00 uur) in Gouda, ook kans op een zware onweersbui (Cumulonimbus) met hagel, zware windstoten en veel regen in korte tijd. Er is zelfs kans op een MCS (Mesoscale Convective System) is niet uitgesloten. Een MCS is een onweer met een enorme omvang. Die kan soms een diameter hebben van enkele honderden kilometers. Anders dan gewone onweersbuien worden deze gevoed door de nacht. Een gewoon onweer heeft na het ondergaan van de zon eerder de neiging om te gaan inzakken, maar het MCS wint dan net aan kracht. Een MCS brengt vaak veel neerslag met zich mee en kan dus een hele nacht doorgaan. Het is dus een cluster van stevige onweersbuien. Er waait een overwegend matige zuidoostenwind (3 tot 4 Beaufort), in de loop van de dag draait de wind via het zuiden naar het zuidwesten.
In nacht naar donderdag blijft het buiig met regelmatig onweer, maar de buien zullen wel geleidelijk minder intensief worden. Het wordt opnieuw een zwoele nacht met minima rond 19 graden Celsius.
Donderdag is vrij warm met maxima rond 22 graden Celsius. Daarmee is het gevoelig frisser dan de voorgaande dag, maar beslist niet fris. Er is een afwisseling van zon, stapelwolken (Cumulus Humilis (CU hum)/Cumulus Mediocris (CU med)) en (onweers)buien (Cumulonimbus (CB)/Towering Cumulus (TCU)).
Vrijdag komt de middagtemperatuur rond 22 graden Celsius uit in het Groene Hartgebied. Daarmee bereiken we normale waarden voor medio juli. De kans op buien is klein, verder wisselen zon en wolkenvelden elkaar af.
Aankomend weekend is het wisselend bewolkt en overwegend droog. Zaterdag temperaturen rond 23 graden Celsius is het zeer aangenaam. Zondag kan de temperatuur weer oplopen naar een zomerse waarde van 25 graden Celsius. De zuidwestenwind is dan matig (3 tot 4 Beaufort).
Na aankomend weekend volgen dagen met een frisser scenario door een naar noordwest draaiende wind. De overwegend matige noordwester laat na aankomend weekend de maximumtemperatuur dalen naar circa 20 graden Celsius. Met name volgende week dinsdag vallen er regelmatig buien.
Weerspreuk van de dag: Juli broeierige dagen, wordt gevolgd door donderslagen.
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda