WEERBERICHT | Er zijn vrijdag uitgestrekte wolkenvelden en zo nu en dan verschijnt er ook een opklaring in het Goudse luchtruim. Vandaag blijft het overdag droog met nu en dan zon, de bewolking zal opnieuw overheersend zijn. De wind neemt gedurende de dag toe en in de avond volgt regen. Kerst 2016 verloopt zeer zacht, windrijk en regenachtig.
Vandaag is de bewolking overheersend, maar tijdens een kortstondige opklaring kan de zon zich soms ook even vertonen. Er waait een zwakke tot matige zuidwestelijke wind, 2 tot 3 Beaufort. In de middag neemt de wind geleidelijk toe en wordt de bewolking vanuit het westen massiever. Het wordt een graad of 8 in de Goudse regio. Aan het begin van de avond is de zuidwestenwind toegenomen naar vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 beaufort. Later op de vrijdagavond is er ook kans op forse windvlagen. Gedurende de avond gaat het vanuit het noordwesten af en toe regenen.
In de nacht naar zaterdag wordt het vanuit het noordwesten droog. Het koelt af naar 5 graden Celsius en de wind neemt iets in kracht af naar matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 Beaufort.
Zaterdag is er vrij veel bewolking en tussendoor laat de zon zich even zien. Er komen diverse buien tot ontwikkeling, de meeste passeren gelukkig ten noorden van het Groene Hartgebied. Het is de dag voor Kerst zeer zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 10 graden Celsius in de Goudse regio. Normaal wordt het in deze tijd van het jaar niet warmer dan 5 graden Celsius. Gedurende de dag neemt de wind opnieuw toe en wordt eind van de dag vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Beaufort. Tevens zijn er forse windvlagen.
Eerste Kerstdag stijgt de temperatuur in het warmtefront naar een waarde van een graad of 12. Bovendien is het behoorlijk onstuimig in de Goudse regio met vanaf ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind, 5 tot 6 Beaufort. De meeste neerslag valt in de nacht en vroege ochtend. Verder krijgen we de zon soms even te zien, de grootste kans hierop is rond het middaguur. Soms is er ook af en toe wat licht gespetter, maar overdag blijft het meestentijds droog.
Tweede Kerstdag wordt de wind na de passage van het koufront in de nanacht noordwestelijk en neemt dan vrij snel in kracht af. In de nacht naar 2e Kerstdag is de wind nog lange tijd krachtig, windkracht 6 Beaufort, maar als het koufront is gepasseerd wordt de windkracht matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 Beaufort. Er kan een enkele plaatselijke bui tot ontwikkeling komen, maar tussendoor schijnt ook de zon zeer regelmatig. De meeste zon is weggelegd voor de middaguren. Met 10 of 11 graden verloopt ook Tweede Kerstdag zeer zacht.
Na de kerstdagen komt de zon vaker tevoorschijn en blijft het in het Groene Hartgebied over het algemeen droog. De wind komt tot rust en de temperatuur komt zowel overdag als in de nachten een stuk lager uit. In de nachten neemt de kans op lichte vorst toe. Later in de week komt er weer meer wind en bewolking en valt er ook weer nattigheid uit de lucht.
Verwachte weer tijdens jaarwisseling: Geheel bewolkt, kans op bui, noord-noordwestenwind 2-3 Bft, circa 6 graden.
Weerspreuk van de dag: December zacht en dikwijls regen, geeft weinig hoop op rijke zegen.
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda