Scholieren van het Coornhert Gymnasium zijn het afgelopen weekeinde goed voor de dag gekomen bij het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Zij schaarden zich bij de beste van 200 scholieren uit heel Nederland, die tijdens deze wedstrijd voor jonge scholieren debatteerden over kinderrechten. Samen met zeven andere debatteams mogen de scholieren uit Gouda op 14 september op Kleine Prinsjesdag in Den Haag in debat met Kamerleden. UNICEF Nederland organiseerde het toernooi samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut.

Het debattoernooi vond plaats op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. De scholieren debatteerden over stellingen die voor kinderen van belang zijn zoals het recht om je stem te laten horen, het recht op privacy en op vrije tijd. 47 debatteams gingen de strijd met elkaar aan. De debatten werden gejureerd door ruim 100 vrijwilligers.

De scholieren van het Coornhert Gymnasium vonden het erg leuk dat ze hebben gewonnen. ,,Ondanks de sterke tegenstanders hebben we alle drie de debatten gewonnen. Het improvisatie debat vonden we het leukst! Met een blij gevoel gaan we naar huis”, vertelde de 13-jarige Floris na afloop.

De Goudse jongeren wonnen samen met de volgende zeven scholen: het Raayland College uit Venray, het Haarlemmermeerlyceum uit Hoofddorp, het Willem de Zwijger College uit Papendrecht, de Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven, het Revius Lyceum uit Doorn en het Spinoza20first en Calandlyceum uit Amsterdam. De winnende teams krijgen een officiële debattraining aangeboden in voorbereiding op het debat in de Ridderzaal op 14 september.

Nieuwe Koningin van de Jeugd
Naast de debatwedstrijd was er ook de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd. De 14-jarige Chris Heidstra uit Ridderkerk won deze wedstrijd: zij was de meest bevlogen spreker. Een jaar lang mag zij jongeren van Nederland een stem geven. De nieuwe koningin kiest zelf voor welke kinderrechten zij zich extra zal inzetten het komende jaar. Op Kleine Prinsjesdag, aan de vooravond van Prinsjesdag, zal Chris een zelfgeschreven troonrede voordragen in de Ridderzaal voor Kamerleden en bewindslieden.

Kinderrechten
Door mee te doen aan het UNICEF Kinderrechtendebattoernooi en de verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd leren kinderen over kinderrechten, zodat zij beter kunnen opkomen voor hun rechten en die van anderen. UNICEF vindt het belangrijk dat alle kinderen in Nederland hun kinderrechten leren kennen.