Maandag wordt een zonnige en droge dag, met name in de middag worden mede door de opstijgende warme lucht (warmte-convectie) stapelwolkjes (Cumulus Humilis) gevormd.
De zon heeft daar echter geen hinder van en schijnt uitbundig. Met 30 graden in Gouda is het tropisch, maar nog goed uit te houden. De naar noord draaiende wind is (zeer) zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort.

Dinsdag schakelt de zomer over op een ander kaliber. Het is een groot deel van de dag zonovergoten en het wordt tropisch met 31 graden op de Goudse thermometers. In de namiddag zal er tijdelijk meer bewolking zijn. Dinsdagochtend is er sprake van een urenlange windstilte. In de loop van dinsdagmiddag steekt er een zwakke tot matige noordenwind op met een kracht van 2 tot 3 op de schaal van Beaufort.

Woensdag en donderdag wordt het nog een fractie warmer met 32 graden in de Goudse regio. De luchtvochtigheid zal iets hoger zijn dan de afgelopen tijd, waardoor het benauwder/drukkender zal aanvoelen. De kans op een regenbui of onweersbui wordt geleidelijk groter, maar over het algemeen blijft het zonnig en droog.  In de nachten ligt de minimumtemperatuur rond 19 graden in Gouda. In het centrum van Gouda en de wijken daaromheen komt de temperatuur niet onder de 20 graden Celsius en mogen we spreken van tropische nachten. De noordenwind is (zeer) zwak, windkracht 1 tot 2 Beaufort.

Vrijdag wordt de heetste dag van de week. Voor Gouda wordt een maximumtemperatuur van 34 graden Celsius berekend. Menigeen zal zich met deze hitte en een iets hogere luchtvochtigheid onbehaaglijk voelen. Een depressie op de Atlantische Oceaan begint zich langzaam aan wat te roeren en komt gestaag dichterbij. Een frontensysteem daaraan gekoppeld kan ons dan later op de dag of in de avond en nacht naar zaterdag te bereiken, waardoor de kans op een onweersbui in onze regio toeneemt. De wind waait uit het zuidoosten en is zwak, soms even matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort.

Tijdens het volgende weekend komt het frontensysteem langzaam in de richting van Nederland en doet een serieuze poging om door de barrière van de hitte en  de gordel van hogedruk (hogedrukblokkade) heen te breken. Daardoor maakt de hitte hoogstwaarschijnlijk plaats voor een warm tot zeer warm weertype.

In het laatste weekend van juli 2018 neemt de buienkans en onweerskans dan ook geleidelijk toe. Maar als er buien vallen is dit waarschijnlijk nog steeds een druppel op een gloeiende plaat. Er is ontzettend veel neerslag nodig (meer dan 280 mm. (circa 3 en een halve maandsommen) om het potentieel neerslagtekort weg te werken. De temperatuurverwachting voor de middagen is nog vrij onzeker en ligt in het laatste weekend van juli 2018 waarschijnlijk rond een koeler, maar nog steeds zomerse 26 graden. De wind draait opnieuw naar noordelijke richtingen, de windrichting die tijdens langdurige hogedrukblokkaden vaak overheersend is. In het verleden waren in hete, droge zomers ook noordenwinden overheersend, een duidelijk voorbeeld is 1976. Daarna volgt waarschijnlijk snel herstel.

Zoals het er nu voorstaat wordt het begin augustus tropisch.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda