Twee broers en een neef uit Gouda, die de motor lijken achter grootschalige drugshandel, staan deze week met vijf medeverdachten uit hun naaste kring voor de rechter. Samen vormden ze verschillende criminele samenwerkingsverbanden, waarbij de familie hun criminele activiteiten ondersteunde. Meer dan 400 gebruikers werden door hen bediend. Vandaag maakte het Openbaar Ministerie de eerste strafeisen bekend.

Het onderzoek naar de familie startte in 2016 en gaandeweg ontstond een steeds duidelijker beeld. De familie hield zich dagelijks bezig met de verspreiding van cocaïne in Gouda, Alphen aan den Rijn, Boskoop en omstreken. Op 19 april 2017 werden de verdachten aangehouden.

Werkwijze
Uit het onderzoek komt goed de werkwijze van de familie naar voren. De neef en de broers hadden een leidende rol, zij beheerden de bestellijnen. Afnemers belden dat nummer en degene die opnam, gaf vervolgens instructie aan de koeriers. Of hij bracht de bestelling zelf.

Er werd gebruik gemaakt van prepaid-simkaarten en na een aantal weken werd steeds van nummer gewisseld. Alle contacten kregen dan een sms met het nieuwe nummer, meer dan 400 berichten werden er telkens verstuurd. Een gebruiker die net was afgekickt, kreeg drugs door de brievenbus waardoor hij weer in de verleiding kwam en zo opnieuw gingen afnemen.

Familie en inkomsten
Familieleden konden zich nauwelijks onttrekken aan het criminele gedrag van de broers en neef, maar leken dat ook niet erg te vinden. Er werden bij hen thuis drugs bewaard en klaargemaakt voor transport, familieleden dealden, moeders bewaarden het geld en brachten het naar Marokko. Het verdiende geld werd gezien als familiebezit, iedereen werkte tenslotte mee.

De meeste verdachten hebben geen werk. Ze krijgen verschillende uitkeringen, omdat ze niet zouden kunnen werken. ,,In het onderzoek hebben we gezien dat ze dat uitstekend kunnen”, aldus de officier van justitie. ,,Ze kunnen een criminele organisatie aansturen, zeven dagen in de week en ook ’s nachts en zijn bovendien niet te beroerd om indien nodig zelf de handen uit de mouwen te steken.”

Buurt opgelucht
Het gedrag van verdachten heeft een ontwrichtende werking gehad op de buurt waar zij woonden en tastte de leefbaarheid aan. Nog los van de overlast die drugs dealen veroorzaakt, was men bang voor de beïnvloeding van andere jongeren. De buurt reageerde opgelucht toen de verdachten waren aangehouden.

Strafeisen
Het Openbaar Ministerie eist de volgende straffen:

tegen de neef, een 29-jarige Gouwenaar, 5 jaar cel voor het dealen van cocaïne gedurende ruim 1,5 jaar, het voorhanden hebben van cocaïne, witwassen, en deelname aan een criminele organisatie;
tegen een 48-jarige Gouwenaar 10 maanden cel voor het dealen van cocaïne gedurende ruim 3,5 maand, het voorhanden hebben van cocaïne, en witwassen;
tegen een 51-jarige man uit Capelle aan den IJssel 120 dagen cel waarvan 43 voorwaardelijk met proeftijd van 2 jaar voor het dealen van cocaïne gedurende ruim 3,5 maand, en het treffen van voorbereidingshandelingen hiertoe;
tegen een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats 8 maanden cel voor het dealen van cocaïne gedurende ruim maand;
tegen een 49-jarige man uit Frankrijk 235 dagen cel voor het voorhanden hebben van heroïne.

Overige verdachten
De zaak gaat deze en volgende week nog verder. Vrijdag en maandag staan de twee broers terecht, alsmede een andere verdachte.

In het onderzoek werden nog 13 verdachten aangehouden. Tegen 6 van hen zijn de zaken reeds afgedaan, één wordt op een andere datum behandeld en de overige 6 zullen binnenkort voor een politierechter moeten verschijnen.