Column Eppy Boschma |
Stil van…
Dag in dag uit voor je partner, je zieke kind of buurman zorgen. Waarom? Ja, waarom eigenlijk. Gewoon, omdat het op je pad kwam. Niet omdat je er om vroeg.
Zo gebeurt het velen. Ook veel Gouwenaars. Ze zorgen, ze zien om naar elkaar, ze doen boodschappen, ze helpen, ze luisteren, ze verzorgen, ze koken de maaltijd, ze brengen of halen naar de huisarts en nog zoveel meer. Geduld, eindeloos combineren met eigen taken, rollen en werk.
Soms wordt het teveel. Staat het water aan de lippen.
Ondersteuning is zo nodig.
Ga er maar aan staan.
Afgelopen vrijdag was het de landelijke dag van de mantelzorg. In Gouda bezochten we vanuit het CDA meerdere mantelzorgers. Stuk voor stuk kanjers. Die niet vragen, die niet klagen, maar zo ontzettend belangrijk zijn in het samenleven met elkaar en voor elkaar.
Van onschatbare waarde.
We brachten bloemen. Als waardering voor al die mantelzorgers die ook in onze stad het cement van onze samenleving vormen. Ook in de kerken werd er zondag aandacht aan besteed en werden rozen bezorgd bij mantelzorgers. En maandag een voorstelling in De Goudse Schouwburg voor diegene die even weg kon van zijn of haar zorgtaken thuis. Voor een aantal een feestje. Voor anderen juist frustrerend omdat hij of zij geen gelegenheid ziet om er ‘zomaar’ even tussenuit te gaan voor ‘eigen plezier’.
Het kan verkeren.
Mantelzorg verdient dan ook onze grootst mogelijke waardering en respect. Elke dag opnieuw.
Stil van…
 
Zie ook blog.eppyboschma.nl
Over Eppy Boschma
Eppy Boschma (1972), is getrouwd en moeder van drie kinderen in leeftijd van de basisschool, werkzaam bij VNO-NCW en MKB-Nederland waar ze zich bezig houdt met maatschappelijk verantwoord ondernemen en het organiseren van bezinningsbijeenkomsten op het gebied van levensbeschouwing, ethiek en ondernemen. Daarnaast is ze vice-voorzitter van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA en raadslid voor CDA Gouda.