De werknemers in het streekvervoer staken op donderdag 4 januari. Daardoor rijden er minder of geen streekbussen. Ook bussen van Arriva zullen veelal niet rijden. Op dit moment is voor de Goudse vervoerder nog niet bekend hoeveel en welke ritten donderdag niet uitgevoerd zullen worden.

De werkgeversorganisaties geven aan dat de staking vooral te maken heeft met de stress die de hoge werkdruk oplevert. Er is amper tijd om te plassen, vertraging gaat van de lunchtijd af en per minuut wordt bijgehouden of de chauffeur wel op schema rijdt. Het aanbestedingsbeleid van de provincies wordt als grote oorzaak aangewezen.

De bonden hebben een 24 uurs-staking afgekondigd. ,,We gaan de hele dag staken. In november liepen gesprekken met de werkgevers al spaak. We hebben onze leden uitgebreid geraadpleegd, maar vrijwel iedereen staat achter het voeren van actie”,  zegt een woordvoerder van vakbond CNV. De actie wordt ook door de FNV gesteund. Eigenlijk liep het ultimatum aan de werkgevers pas dinsdagmiddag om 12.00 uur af, maar rond half elf meldden beide bonden al dat de staking doorgaat.

De vervoerders op hun beurt geven aan dat de werknemersorganisaties te vroeg van tafel zijn weggelopen. Een verschil van 1,5 % in loonsverhoging en het inzicht over de al dan niet te hoge werkdruk zijn op dit moment de grootste struikelblokken.

Arriva geeft aan dat zij via haar website en ander kanalen de reizigers op de hoogte houden van de uitval.

 

 

 

Bron Omroep West.