Sportpenning voor Jiu Jitsu Mario den Edel

mainImage
Sportpenning voor Jiu Jitsu Mario den Edel

Gouwenaar Mario den Edel heeft dinsdag 5 juni de Goudse sportpenning van sportwethouder Jan-Willem van Gelder in ontvangst mogen nemen. Den Edel krijgt deze, omdat hij de 10e dan van de judo Bond Nederland uitgereikt heeft gekregen. Dit is een unieke prestatie: deze dangraad is in het Jiu Jitsu nog nooit eerder officieel uitgereikt, zowel in Nederland niet als in de wereld niet. In de Judo-sport heeft alleen Anton Geesink de 10e dan ontvangen. Reden voor de gemeente Gouda om Mario den Edel te eren met de Goudse sportpenning.

Den Edel kreeg de dan vanwege zijn enorme inzet voor het Jiu Jitsu in Nederland en in de rest van de wereld. Zo is hij bondscoach geweest, heeft internationale richtlijnen geschreven voor de Kyugraden, is Technical Director van de International Jiu Jitsu Federation geweest en heeft nieuwe kata’s voor de sport ontwikkeld. En dit nog maar een klein deel van de lijst met inspanningen van Den Edel. ,,Het is een gebeurtenis om met recht trots op te zijn. Iemand die zich zo inzet voor sport is een onderscheiding waard en een aanwinst voor Gouda”, aldus sportwethouder Van Gelder.

Sportpenning
De sportpenning is de hoogst haalbare Goudse sportonderscheiding. De penning wordt toegekend aan een Goudse sporter of sportploeg die tijdens een Nederlands Kampioenschap, Europees Kampioenschap of een Wereld/Olympisch Kampioenschap de eerste prijs heeft behaald. De sporten die hiervoor in aanmerking komen, zijn de sporten waarvan de overkoepelende bond lid is van NOC*NSF. Alleen sporters die in de (neo)seniorencategorie of de oudste juniorencategorie de prestatie hebben behaald komen in aanmerking voor de sportpenning.

Winnaars van de sportpenning zijn onder meer: Roland van Zuilen (atletiek), Mieke Cabout, Danielle de Bruin (waterpolo), Paulien van Deutekom (schaatsen), Rick Reitsma (jiu jitsu), Aafke van Leeuwen (jiu jitsu) en de waterpoloheren van GZC Donk.


| Foto: Digitaal Dagblad