Sjoerd den Hertog tweede op NK marathonschaatsen

mainImage
Sjoerd den Hertog tweede op NK marathonschaatsen

Arjan Stroetinga heeft voor de zevende keer in zijn loopbaan de titel veroverd op de KPN NK marathonschaatsen. De 37-jarige Fries was na 150 rondjes schaatsen in Groningen de snelste in een sprint. De ervaren Stroetinga troefde op de meet en in de massasprint de Goudse schaatser Sjoerd den Hertog af. Crispijn Ariëns eindigde als derde.

De Gouwenaar won dit seizoen al drie wedstrijden in de KPN Marathon Cup en gaat aan de leiding in het klassement van die competitie. Op een haartje na liep de Gouwenaar in zijn tegenwoordige woonplaats Groningen zijn eerste Nederlandse titel mis. De marathonschaatser greep vorig jaar ook al net naast de titel. Hij ging toen in de laatste bocht onderuit.
Stroetinga zag in de laatste bocht een voorname concurrent wegvallen in Gary Hekman, die weggleed. Hekman slaagde daarom niet in zijn opzet vooraf: zorgen dat het Royal A-ware van Stroetinga en coach Jillert Anema niet met de zege aan de haal ging.

Hekman ging zondag ook al tegen het ijs bij de massastart op de NK afstanden. Die val weet hij aan Simon Schouten, die ook voor Royal A-ware schaatst.

Stroetinga was de val van Hekman, die achter hem reed, ontgaan. "Daar let ik niet op. Ik kijk gewoon wat er voor me gebeurt en ik moet als eerste bij die streep zijn. Wat er achter me gebeurt, dar ben ik niet mee bezig."

Die instelling hielp Stroetinga aan zijn zevende Nederlandse titel, vier meer dan wie dan ook. De sleet zit er dan ook nog niet op, beaamde de routinier.


Foto: Digitaal Dagblad