Het inline-skate seizoen wordt traditiegetrouw afgesloten met het Open Nederlands Kampioenschap: een zware en lange wedstrijd over de Friese wegen rondom Hallum. Niet voor niets is de bijnaam van deze wedstrijd: “De Hel van Bartlehiem”. Als je deze wedstrijd op je palmares kan bijschrijven, tel je méé in het peloton.


De heren kregen 100 kilometer op de doorgaans winderige en ruw geasfalteerde wegen voor de wielen, de dames 60 km. Sjoerd den Hertog, de 26-jarige Gouwenaar die vanwege zijn studie woonachtig is in Groningen, won de loodzware wedstrijd en mocht, zes jaar na de zege bij de B-rijders, zich tot Nederlands Kampioen bij de A-rijders kronen. Zijn ploeggenoot Crispijn Ariëns, lange tijd op koers voor de winst maar nagenoeg kansloos door een fout van de jury, werd derde. Een erg blije Sjoerd den Hertog na afloop: ,,Dit was een ongelooflijk bizarre finale. Onwaarschijnlijk dat ík een 100km skeelerwedstrijd win! Ik ben daar erg blij mee.”


,,Ik ben wel goed in skeeleren, maar absoluut niet de beste in de ploeg", vult Den Hertog aan, die toch ook een beetje trots is. ,,Hier winnen is super, en een goede graadmeter hoe je zomertrainingen gaan. Blijkbaar ben ik in goede doen. Het is een mooie titel, met het Wilhelmus en een trui. Voor het skeeleren zijn er maar twee marathon NK's in de zomer, en ik pak er nu een. Dat maakt het toch wel speciaal."


Sjoerd’s clubgenoten Tom den Heijer en Timo Verkaaik verlieten de wedstrijd na 60 km. Bij de dames werd Imke Vormeer kampioen.De landelijke top van het inline-skaten reist voor een deel nog af naar Berlijn waar volgend weekend de grootste stadsmarathon ter wereld wordt gereden, de rest gaat de laatste voorbereidingen treffen voor het marathonschaatsseizoen dat over enkele weken begint.

Samenvatting op Podium.tv

Verslag op schaatsen.nl

Uitslagen op schaatsen.nl