Goudse recreant mag niet meezwemmen met Van der Weijden

mainImage
Goudse recreant mag niet meezwemmen met Van der Weijden

De waterschappen verbieden recreanten, waaronder de Gouwenaar Gerrit de Haan, om dit weekend mee te zwemmen met de Elfstedentocht van olympisch kampioen Maarten van der Weijden. De waterkwaliteit is vanwege de aanwezigheid van de E. coli-bacterie zo slecht, dat de zogeheten Cityswims zijn afgelast. Van der Weijden zelf is zaterdagmorgen wel aan zijn heldentocht begonnen.

Van der Weijden begon zaterdagmorgen 4u30 in Leeuwarden aan zijn tocht. Hij zwemt 200 kilometer langs de elf Friese steden. Hij vermoedt dat hij zestig uur later terug is in Leeuwarden. In de tussentijd probeert Van der Weijden de bekende route met start en finish in Leeuwarden zwemmend te volbrengen. Het doel van zijn tocht is zo veel mogelijk geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Het idee was dat recreanten in ruil voor een sponsorbijdrage in de elf steden een stuk met Van der Weijden mee konden zwemmen. Bijna duizend mensen hadden zich daarvoor aangemeld.Gerrit de Haan

,,Echt balen! Met name heel spijtig voor de organisatie, vrijwilligers en Maarten... Voor Maarten is dit inderdaad ook niet fijn. Ik denk dat al die zwemmers je wel echt motiveren. Wordt nu wel echt lastiger voor hem. Ik hoop dat hij het haalt. We gaan sowieso wel naar Friesland om Maarten aan te moedigen. Dan maar vanaf de kant", zo vertelde Gerrit de Haan vrijdagavond voordat hij de Vlist bij Haastrecht in dook voor zijn wekelijkse training.

Van der Weijden baalt van de beslissing, maar kan het begrijpen. ,,Het is overmacht. We hebben deze keuze samen gemaakt. Nu moet ik het alleen doen. Dat is balen." Zelf wil hij de tocht wel volbrengen. Hij zegt liever een buikgriep op te lopen dan de kankerpatiënten in de steek te laten. ,,Ik realiseer mij dat de kans groot is dat ik bijvoorbeeld een buikgriep oploop. Maar dat risico kan ik voor mijzelf nemen'', laat hij in een verklaring weten.

Van der Weijden, die tijdens zijn loopbaan leukemie kreeg en in 2008 olympisch kampioen werd, wil met de tocht zo veel mogelijk geld inzamelen voor kankeronderzoek.

Goudse SingelSwimmm
Voor Gerrit de Haan was de training naar de Friese Cityswim ook een opstart naar de Goudse SingelSwimmm. ,,Ik ben begin mei al weer begonnen met de vrijdagavond zwemtrainingen in open water, meestal in één van de Reeuwijkse plassen. Op vrijdagavond zwemmen we met een groep fanatiekelingen, de Goudse Free(day) Swimmers onder leiding van Andy Koolmees van GO!uda Sport. Iedereen is welkom om mee te doen, het is heel laagdrempelig en op de Facebook site van GO!uda Sport worden de trainingen aangekondigd..."

,,Na een rustige opbouw zwem ik nu minstens twee keer per week een afstand van 1,5 – 2 km in open water. Dat had voldoende moeten zijn om de drie tochten van twee kilometer in Friesland uit te kunnen zwemmen. De Elfstedenzwemtocht is voor mij ook een mooie training voor de Goudse Singels Swimmm die op 9 september voor de derde keer georganiseerd wordt.  De Elfstedenzwemtocht wordt sowieso een mooie happening met hopelijk een heel hoog eindbedrag voor de Maarten van der Weijden Foundation...."

 


Foto: Digitaal Dagblad