Excelsior met negen man na 6-2 nederlaag bij NAC dicht bij degradatie

Sport
mainImage
ANP
Trainer Jean-Paul van Gastel.

NAC Breda is dicht bij een terugkeer in de Eredivisie. Het elftal van trainer Jean-Paul van Gastel won in de finale van de play-offs voor eigen publiek van Excelsior, dat Lance Duijvestein (eerste helft) en Arthur Zagré (tweede helft) rood zag pakken. NAC profiteerde van die overtalsituatie en sloeg met 6-2 toe.

De tweede ontmoeting in Rotterdam is zondag. De winnaar speelt komend seizoen op het hoogste niveau, de verliezer in de eerste divisie.

NAC, dat in het seizoen 2018/2019 voor het laatst op het hoogste niveau speelde, startte feller en zorgde voor gevaar uit standaardsituaties. Na een hoekschop kopte Aimé Omgba in de twaalfde minuut van dichtbij raak: 1-0.

Excelsior liet halverwege de eerste helft van zich horen. Troy Parrott, die zaterdag in de met 7-1 gewonnen halve finale tegen ADO Den Haag drie keer trefzeker was, stuitte van dichtbij op keeper Pepijn van de Merbel. Enkele minuten later was het alsnog raak. Een fout in de opbouw bij NAC zorgde ervoor dat Duijvestein kon worden ingespeeld voor de doelman. De middenvelder rondde af: 1-1.

Boy Kemper kopte in de 35e minuut voor NAC uit een hoekschop op de lat. Daarna haalde Duijvestein de bal met zijn arm voor de lijn weg. De doelpuntenmaker kreeg rood en de Tsjech Dominik Janosek benutte de strafschop: 2-1. NAC sloeg in overtalsituatie in de 42e minuut weer toe. Keeper Stijn van Gassel blunderde toen hij een simpele vangbal uit zijn handen liet glippen. Jan Van den Bergh tikte van dichtbij binnen.

NAC leek daarmee een voorschot te nemen op een ruime zege en uitstekende uitgangspositie, maar het tiental van Excelsior verkleinde in de blessuretijd van de eerste helft de achterstand. Van de Merbel maakte in het zestienmetergebied een overtreding op de mee opgekomen rechtsback Mimeirhel Benita. Parrott faalde niet vanaf 11 meter: 3-2.

Excelsior kreeg in de tweede helft de eerste grote kansen. Van de Merbel hield Couhaib Driouech na een uur spelen van scoren af en Zagré schoot van grote afstand tegen de lat.

Zagré dupeerde zijn ploeg door in de 72e minuut zijn tweede gele kaart te pakken, zodat Excelsior met negen man verder moest. Martin Koscelnik maakte op gelukkige wijze 4-2 en invaller Elías Már Ómarsson zorgde er met een kopbal (5-2) en schot van afstand (6-2) voor dat NAC promotie nauwelijks nog kan ontgaan.