Gouds Dagblad | 'Deze is voor Paulien...'

'Deze is voor Paulien...'

mainImage

Ireen Wüst heeft voor de vierde keer in haar schitterende loopbaan de wereldtitel op de 1500 meter veroverd. De Brabantse schaatsster zegevierde bij de WK afstanden in Inzell met een toptijd: 1.52,81. De olympische kampioene verbeterde daarmee haar eigen baanrecord met een ruime marge.

De 32-jarige Wüst boekte naar eigen zeggen haar mooiste wereldtitel uit haar carrière."Dit is absoluut de mooiste", zei de schaatsster van TalentNED geëmotioneerd bij de NOS. "Dit is voor Paulien..."

Door het overlijden van haar hartsvriendin, de Goudse Paulien van Deutekom, begin januari kon Wüst zich de afgelopen periode niet goed op het schaatsen concentreren. Ze richtte zich bij de WK in Inzell daarom voornamelijk op de 1500 meter. Die keuze pakte succesvol uit. Daarbij werd ze van de kant emotioneel en vocaal ondersteund door Team Nuit. Een club van vriendinnen van Paulien van Deutekom voor de gelegenheid gehuld in gele jassen. De club is vernoemd naar de andere bekende Goudse schaatsster, Andrea Nuit.

Wüst zag haar vorm groeien in de afgelopen weken, nadat ze een zware tijd had gehad door het overlijden van haar vriendin Paulien van Deutekom. ,,Ik hoopte dat ik iets speciaals kon doen. Ik wilde dit zo graag voor Paulien. Ik denk dat ze me vandaag een beetje heeft geholpen", zei de Brabantse.

De regerend olympisch kampioene op de schaatsmijl voelde al dat het een heel speciale dag was. ,,Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest. Door de spanning was mijn start ook niet zo goed. Ik wilde zo graag. Dat het zo uitpakt is waanzinnig."

Wüst hoopt bij de WK allround begin maart in Calgary fysiek en mentaal weer op het vereiste niveau te zijn om over vier afstanden te kunnen meedingen naar de titel. Een week later doet Wüst, normaal gesproken, ook nog mee aan de wereldbekerfinale op de snelle baan in Salt Lake City.


Foto: ANP Foto