De 26-jarige Gouwenaar Hans J. die begin mei een zuurlek in het magazijn van het IJsselland Ziekenhuis veroorzaakte, zegt veel spijt te hebben van zijn actie. En dat het niet zijn bedoeling was zoveel mensen pijn te doen. Zo vertelde hij vandaag bij de tweede pro forma-zitting.
Naast de verdachte waren ook veel slachtoffer in de zaal aanwezig. Het was voor hen een emotioneel weerzien met de azijngooier van het IJsselland. Een aantal slachtoffers van de azijngooier in het Capelse IJsselland ziekenhuis kon vandaag voor het eerst de verdachte in de ogen kijken.
Het OM had al snel na het incident een vermoeden dat er sprake was van opzet. In de dagvaarding van het Openbaar Ministerie staat hoe de man te werk ging. Het OM legt de man poging tot moord, poging tot zware mishandeling en mishandeling ten laste. Vandaag moest hij voor de tweede keer voor de rechter verschijnen.
Veertien mensen kwamen op 4 mei dit jaar in aanraking met het bijtende perazijnzuur. Twee moesten opgenomen worden op de intensive care, een medewerker en een patiënt. Zij werden kunstmatig in coma gehouden. Door het zuurlek was het IJsselland urenlang dicht.
De verdachte man uit Gouda opende, zo staat in de dagvaarding te lezen, op de bewuste dag een vat met perazijn en sprenkelde dat over de vloer, bureaus, scanners en toetsenborden van het magazijn. Het motief van de man is onduidelijk. De Gouwenaar werkte via een uitzendbureau als intern transportmedewerker. Hij vervoerde het vat met perazijn, dat wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel voor medische apparatuur.
Perazijnzuur, dat in ziekenhuizen wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel voor medische apparatuur, kan chemische brandwonden, irritatie aan de ogen en de huid veroorzaken. Als je de stof inademt, kan dit leiden tot zware ademhalingsklachten. Het ontsmettingsmiddel perazijn is niet alleen extreem giftig, maar kan ook ontploffen. Daarom verdenkt het OM de Gouwenaar ook van het veroorzaken van ontploffingsgevaar. Nadat het lek in de jerrycan was ontstaan, ging de Gouwenaar er vandoor. Binnen het ziekenhuis bestond de vrees dat hem iets was overkomen, maar die bleek ongegrond. J. werd een uur later aangehouden in zijn woonplaats, waar hij een antikraakpand bewoont.
Een terugkeer bij het ziekenhuis is uitgesloten. Daarvoor heeft het bestuur het eventuele oordeel van de rechter niet nodig. ,,Als hij het lek opzettelijk heeft veroorzaakt, is het logisch dat we hem niet meer binnen willen hebben. Maar ook als het een ongeluk was, hoeft hij niet meer terug te komen. Hij is vertrokken terwijl er iets misgegaan in dat magazijn. Hij heeft geen verantwoordelijkheid genomen”, aldus bestuursvoorzitter Peter Draaisma.
De zaak wordt op 15 december inhoudelijk behandeld.