Sjoerd den Hertog Open Nederlands Kampioen Inline-skaten

Sjoerd den Hertog Open Nederlands Kampioen Inline-skaten

Beeldrecht: Bert Kool

Met een blije oerkreet kwam Sjoerd den Hertog zaterdag als winnaar over de streep tijdens het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) in Hallum.

Toch overheerste daarna vooral de verbazing. In de slotfase van de wedstrijd had hij teamgenoot en koploper Crispijn Ariëns een verkeerde afslag zien maken. ,,Zoiets kan op een NK toch niet verkeerd gaan?”

Toch gebeurde het, en dat terwijl Ariëns met een fikse voorsprong onderweg was naar zijn derde titel op rij. Na drie grote ronden van 30 kilometer worden de skeeleraars tijdens de klassieker normaal gesproken een kleinere lokale ronde ingestuurd om de laatste tien kilometer af te leggen. Maar op het moment dat Ariëns die afslag als eerste wilde nemen, was deze nog afgesloten met dranghekken en een aantal geparkeerde politiemotoren.

,,Ik dacht eigenlijk dat ik voor plek twee reed”, begint Den Hertog, die samen met Gerwin Smit ruim 30 seconden achter zijn Okay Fashion & Jeans teamgenoot reed. ,,Toen ik Crispijn zag omkeren en van een andere kant het parcours op zag sturen, wist ik wel meteen dat het mis was. Dan krijg je ineens een heel andere wedstrijd. Het is al jaren zo dat we na drie grote ronden plaatselijk gaan rijden, dus dat zoiets gebeurt is ontzettend klote. Dit kan op een NK toch niet verkeerd gaan?”

Het inline-skate seizoen wordt traditiegetrouw afgesloten met het Open Nederlands Kampioenschap: een zware en lange wedstrijd over de Friese wegen rondom Hallum. Niet voor niets is de bijnaam van deze wedstrijd: “De Hel van Bartlehiem”. Als je deze wedstrijd op je palmares kan bijschrijven, tel je méé in het peloton.
De heren kregen 100 kilometer op de doorgaans winderige en ruw geasfalteerde wegen voor de wielen, de dames 60 km. Sjoerd den Hertog, de 26-jarige Gouwenaar die vanwege zijn studie woonachtig is in Groningen, won de loodzware wedstrijd en mocht, zes jaar na de zege bij de B-rijders, zich tot Nederlands Kampioen bij de A-rijders kronen. Zijn ploeggenoot Crispijn Ariëns, lange tijd op koers voor de winst maar nagenoeg kansloos door een fout van de jury, werd derde. Een erg blije Sjoerd den Hertog na afloop: ,,Dit was een ongelooflijk bizarre finale. Onwaarschijnlijk dat ík een 100km skeelerwedstrijd win! Ik ben daar erg blij mee.”
,,Ik ben wel goed in skeeleren, maar absoluut niet de beste in de ploeg”, vult Den Hertog aan, die toch ook een beetje trots is. ,,Hier winnen is super, en een goede graadmeter hoe je zomertrainingen gaan. Blijkbaar ben ik in goede doen. Het is een mooie titel, met het Wilhelmus en een trui. Voor het skeeleren zijn er maar twee marathon NK’s in de zomer, en ik pak er nu een. Dat maakt het toch wel speciaal.”
Sjoerd’s clubgenoten Tom den Heijer en Timo Verkaaik verlieten de wedstrijd na 60 km. Bij de dames werd Imke Vormeer kampioen.

De landelijke top van het inline-skaten reist voor een deel nog af naar Berlijn waar volgend weekend de grootste stadsmarathon ter wereld wordt gereden, de rest gaat de laatste voorbereidingen treffen voor het marathonschaatsseizoen dat over enkele weken begint.

Samenvatting op Podium.tv

Verslag op schaatsen.nl

Uitslagen op schaatsen.nl

Laatste nieuws