Niemand minder dan oud-proftennisser Sjeng Schalken was vrijdag 30 december op visite bij de 10-jarige De Tennishal Gouda. Schalken kwam het jubileum opluisteren met een clinic aan junioren, senioren en veteranen en gaf twee demonstratiewedstrijden.

Tien jaar geleden werd De Tennishal Gouda voor 1,6 miljoen euro (met lening van leden van 295.000 euro) neergezet en werd begonnen met overdekt tennissen. In de hal van de founders: de Goudse tennisverenigingen TIOD en Ad Astra, maar beschikbaar voor iedereen. In de winter én in de zomer tennissen in een van de beste tennishallen in Nederland. Spelen op een gravelvloer die nét zo speelt als een buitenbaan, met prima licht en ruime uitloop. De hal voldoet aan de hoogste eisen. En financieel gezond: er is inmiddels 5 ton afgelost.
Omdat De Tennishal  dit jaar 10 jaar bestaat, werd er een jubileumtoernooi afgewerkt. En wel tussen kerst en oud en nieuw. En voor jong en oud. De jeugd overdag, de senioren ’s avond.

TIOD-voorzitter Marc Doornweerd en zijn maatje Harrie Timmer gingen ook met een beker naar huis.
Schalken kwam in de shift van de laatste dag van het toernooi. ,,Hartelijk gefeliciteerd allemaal met jullie verjaardag. Leuk om er bij te zijn. Al was het wel even rijden vanuit België. We gaan nu lekker tennissen…”
,,We kregen een clinic in vijf groepjes van acht. Met junioren, senioren en zelfs veteranen. Schalken deed dat met drie andere trainers van onze clubs. We kregen dus in één groepje de gelegenheid om van de kenner Schalken de kneepjes van het vak te leren en om Wimbledon te bereiken”, aldus Titus Hofman, lid van het bestuur van De Tennishal Gouda.


Sjeng Schalken
Schalken trad in 1994 toe tot het profcircuit. Van 1996 tot 2006 maakte hij deel uit van het Nederlands Davis Cup-team, en stond op 21 april 2003 elfde op de ATP-wereldranglijst, hetgeen zijn hoogste positie ooit was.
Op het gras van Wimbledon wist Schalken drie keer op rij de kwartfinales te halen, namelijk in 2002, 2003 en 2004.
In 2002 kwam Schalken het dichtst bij de halve finales, maar de toenmalige nummer één van de wereld Lleyton Hewitt – de latere toernooiwinnaar – wist de Nederlander in een thriller te verslaan: 6-2 6-2 6-7 1-6 7-5.
In 2003 versloeg Schalken top-10 speler Rainer Schüttler nog in de vierde ronde, maar in de kwartfinales stuitte hij op Roger Federer, die dat jaar de eerste van zijn 5 opeenvolgende Wimbledon-titels zou binnenslepen. Schalken ging met 6-3 6-4 6-4 onderuit tegen de Zwitser.
In het laatste optreden van Schalken op Wimbledon – in 2004 – was het nummer 2 van de wereld Andy Roddick die te sterk was in de kwartfinales (7-6 7-6 6-3).
Pensioen
Op 29 maart 2007 maakte Schalken bekend te stoppen met proftennis. Lichamelijke ongemakken als de ziekte van Pfeiffer, een hernia en een achillespeesblessure maakten een terugkeer op het hoogste niveau moeilijk. Hij won tijdens zijn carrière als proftennisser negen ATP-titels in het enkelspel en zes in het dubbelspel.  Schalken was lang de enige speler die zijn eerste vijf ATP finales heeft gewonnen. In 2009 lukte dat ook Juan Martín del Potro. Na zijn tenniscarrière begon hij zijn eigen kledinglijn, Sjeng Sports genaamd.
Met foto’s van René van Lier, fotograaf G.L.T.C. Ad Astra.