Scholieren van het Driestar College en het Coornhert Gymnasium uit Gouda hebben zich zaterdag geplaatst voor de finale van de 20ste NK Debatteren voor Scholieren.
40 Scholen en in totaal 250 scholieren kwamen zaterdag 11 november in actie op voorronde twee van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool Gymnasium Camphusianum in Gorinchem. Zij gingen met z’n allen in debat over immigratie en genderneutrale toiletten. Drie spannende debatrondes en zestig debatten verder konden de tien beste scholen aangewezen worden, die doorgaan naar de grande finale op zaterdag 20 januari op Universiteit Utrecht. Zij maken nog steeds kans om dé debatkampioen van Nederland te worden. 
Tien finalisten

 1. Driestar College Gouda
 2. Raayland College uit Venray
 3. Stedelijk Gymnasium Leiden
 4. Beatrix College uit Tilburg (Beste Nieuwkomer!)
 5. Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven
 6. Utrechts Stedelijk Gymnasium
 7. Stedelijk Gymnasium Arnhem
 8. Stedelijk Gymnasium Nijmegen
 9. Coornhert Gymnasium uit Gouda
 10. Carmel College Salland uit Raalte

Op 10 november vond de eerste voorronde plaats en op 1 december de derde en laatste. In totaal gaan er 32 scholen door naar de finale 20 januari op de Universiteit Utrecht.
Stellingen
De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen.
De leerlingen debatteren dit jaar onder meer over de volgende voorbereide stellingen:

 • Palmolie moet verboden worden
 • Er moet een quotum komen voor het aantal asielzoekers dat Nederland binnen mag komen
 • Alcoholreclame moet verboden worden
 • Alle wc’s op scholen moeten genderneutraal worden*

*Improvisatiestelling
Steun
Het kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het NK Scholieren is mogelijk door steun van het ministerie Veiligheid en Justitie, Economische Zaken, Universiteit Utrecht, het Mendelcollege in Haarlem en het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem.
Succesformule
Het is het 20ste jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De eerste twee voorrondes vonden plaats op het Gymnasium Camphusianum, de derde voorronde op 1 december op het Mendelcollege in Haarlem. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 20 januari 2018. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.
Debatvorm
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.