Scholen nemen noodmaatregelen tegen lerarentekort

19 July 2018, 19:18 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Schoolbesturen in het basisonderwijs gaan parttimeleraren vragen meer te werken, extra onderwijsassistenten aantrekken en leraren in opleiding inzetten. Dat zijn enkele maatregelen die ze nemen om het tekort aan leraren na de zomervakantie op te vangen, blijkt uit een peiling van de PO-Raad.

Het primair onderwijs, dat behalve basisonderwijs ook vormen van speciaal onderwijs omvat, dreigt het nieuwe schooljaar in te gaan met een tekort van zo’n 1300 leerkrachten. Tienduizenden leerlingen gaan hiervan de gevolgen merken, stelt de raad. ,,Waar in eerdere jaren vacatures op de valreep van de zomervakantie nog vervuld werden, krijgen schoolbesturen hun formatie dit jaar niet meer rond.” Bijna een kwart verwacht de vacatures niet opgevuld te krijgen en dus geen leraar meer voor een groep te hebben.

De tekorten hebben een negatief effect op de onderwijskwaliteit, zeggen de besturen. Groepen worden groter en bij gebrek aan leraren dreigen leerlingen naar huis gestuurd te worden. Voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad: ,,We kampen met een groot probleem waar niet alleen leerlingen, maar op den duur de hele maatschappij de dupe van wordt. Er moet op de korte termijn een oplossing komen, anders krijgt een hele generatie minder goed onderwijs.’’