De verkoop van de Goudse versie van het beroemde bordspel Monopoly loopt goed. Het spel ligt sinds woensdag in de winkels en er is een ware run op.
Zoals bij het Goudse Kaashuis van Sandra en Maurice Koster aan de Hoogstraat. ,,We hadden gisteren en partij van 180 stuks staan. Die was halverwege de middag volledig uitverkocht. We hebben zojuist weer 360 spellen binnen gekregen. Er is veel vraag naar het spel. Die zijn zo weg”, verwacht Maurice Koster die ook de koop toe een gratis stuk kaas weggeeft.
De oplage van het spel is 1500. Een groot deel van de 1500 spellen was al gereserveerd door bedrijven, winkels en particulieren. En sommige ondernemers durven er flink in te investeren. Zoals het Goudse Kaashuis. Vermoedelijk gaat de uitgever Identity Games er nu borden en Gouds monopoly-geld bij maken.
Met een eigen editie van het spel komt Gouda in goed gezelschap. Amsterdam, Rotterdam en Texel hebben al een eigen editie. Die van Haarlem en Delft zijn in de maak. Identity Games is de licentiehouder van op maat gemaakte edities van Monopoly. Elk jaar mogen zij een beperkt aantal speciale edities op de markt brengen.
Hun oog viel vorig jaar op Gouda, omdat de kaasstad veel te bieden heeft en het een stad is met een mooi stadscentrum. ,, Hoe leuk? Een Goudse versie van Monopoly. Gouda, bekend van haar stroopwafels, de kaas en de kaarsen. De stad vol historie, met het oude stadhuys, de Goudse Waag en de diverse hofjes, heeft nu ook een speciale Monopoly-editie. Een echt Goudse versie met de bekende straten, pleinen en bedrijven die in het spel verwerkt worden. De speldoos, het bord en in de kans- en ‘algemeen fonds’kaarten… het hele spel ademt Gouda”, zo promoot Jelle Marcus, die het Goudse monopoly-spel uitwerkte.
Voor de keuze van de straten en andere vakken op het bord riep de uitgever de hulp van Gouwenaars in. De Markt, Van Bergen IJzendoornpark, Westhaven en Lage Gouwe: daarvan was op voorhand al duidelijk dat ze op het bord zouden verschijnen. Maar Achter de Kerk kwam op het bord dankzij suggesties van Gouwenaars. Ook bedrijven die het spel sponsoren, hadden een vinger in de pap. Eerder werd al bekend dat de Markt de duurste straat wordt in de Goudse editie. Ook leuk aan de Goudse editie is, dat de kanskaarten ‘vergoudst’ zijn. Uiteraard in de meeste gevallen met een verwijzing naar de sponsors: ‘Je bent jarig en trakteert op bereklauwen van de banketbakkerij Van Dijk, ga verder naar Doelenstraat’ en ‘Je loopt de blaren op je voeten. Ga naar Caminada Beenmode en Ondermode aan de Markt voor een paar goede sokken’.
Het Goudse spel gaat voor 49,95 euro (echt geld en geen Monopoly-geld) over de toonbank. Een deel van de opbrengst gaat naar de Spoedeisende Hulp van het Groene Hart Ziekenhuis.  Ook daarvan is een kanskaart, maar of je daar nou zo blij van wordt, is maar de vraag: ,,Je bent van de fiets gevallen. Bij de spoedeisende hulp van het GHZ blijkt gelukkig niets gebroken’.
Voor meer informatie : www.monopolygouda.nl