Column Maurits Tompot | 

In de ochtend van 23 juni is er op Roze Zaterdag een gezamenlijke dienst in de Sint Janskerk in Gouda.

In de Sint Jan in den Den Bosch is vorig jaar op het laatste moment de bisschop nog teruggefloten door kardinaal Eijk. In Gouda heeft de Raad van kerken katholieken, hervormden gereformeerden en evangelischen bij elkaar gekregen voor een veelkleurige viering in de Sint Jan onder het teken van de regenboog als symbool van Gods trouw en menselijke verbondenheid.

Eeuwenlang hebben de gelovigen van de Katholieke en Protestantse gezindte in de gebrandschilderde glazen van de Sint Jan, Jezus kunnen zien, met lang haar en in rok. Vrouwen hadden toen de broek aan zoals nog op het platteland in Palestina.

Zijn geboorte uit de maagd Maria was hoogst opmerkelijk. Hij kwam zelf uit een samengesteld, orthodox gezin, waar men letterlijk geloofde dat de eerste vrouw uit de rib van Adam voortkwam.

Tegenwoordig spreekt men, met eerbied gesproken, over een zeker chirurgisch ingrijpen en schrik niet, klonen. Eva, de eerste transgender vrouw avant la lettre, als goddelijke creatie? God immers liet uit de ribcellen van Adam, de woman groeien, of te wel van het XY DNA. Zij was dus genetisch gezien van mannelijke oorsprong en toch vrouwelijk van aard.

En hetzelfde patroon zien we bij Jezus, die in de kern de eerste transgender man was, als men alles exegetisch letterlijk neemt. Hij kwam voort uit het vlees van de vrouw Maria, dus chromosomaal XY zonder XX? Genetisch vrouwelijk verwekt en toch geopenbaard als man.

Welke merkwaardige geaardheid had Jezus? Mens en Schepper tegelijk! Zijn linkerhand ligt op Johannes’ zijde in glas 7. Hij hield van vrouwen en van mannen, ja van alle mensen. In Christus is iedereen gelijk. Hij vroeg aan Petrus tot drie keer aan toe: Heb je me lief? Welke man vraagt dat? Hij vraagt het aan ons allen.

Reageren? [email protected]

Maurits Tompot is sinds november vorig jaar voormalig koster van de Sint-Janskerk en sinds die tijd ereburger van de stad Gouda.

Beeldrechten: Maurits Tompot.

Reageer op dit artikel