Voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorrels is geen probleem. De korrels zijn niet gevaarlijk, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na maanden van onderzoek.
Dit najaar ontstond ophef over het gebruik van het rubbergranulaat, vermalen autobanden, op de voetbalvelden. Verscheidene wetenschappers vonden het gebruik ervan onverantwoord omdat het stoffen kon bevatten die kankerverwekkend zouden zijn.
Het RIVM heeft nu geconcludeerd dat er weliswaar stoffen in het rubber zitten die kanker zouden kunnen veroorzaken maar dat er zo weinig uitkomt dat dat geen risico vormt.
Bandenbranche
De autobandenbranche is blij dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) duidelijkheid heeft verschaft over de risico’s van sporten op velden met rubbergranulaat. „Het RIVM komt met een heldere boodschap: het is veilig om op de velden met rubbergranulaat te sporten”, aldus de brancheorganisaties VACO en Band en Milieu.
Volgens de organisaties bevestigen de resultaten van het RIVM zo’n honderd eerdere onderzoeken die ook al uitwezen dat er geen milieu- en gezondheidsrisico’s zijn bij het sporten op kunstgras van rubbergranulaat. „Het is goed dat alle sporters, ouders, gemeenten, sportclubs en vrijwilligers hun velden kunnen blijven gebruiken zonder zich zorgen te hoeven maken. We begrijpen goed dat zij zeker willen zijn dat hun kunstgras veilig gebruikt kan worden. Die zekerheid hebben ze nu opnieuw gekregen.”
VACO en Band en Milieu onderschrijven de oproep van het RIVM om tot een specifieke gezondheidsnorm voor het rubbergranulaat te komen. Die zou er al op korte termijn kunnen komen.