Als je altijd al eens van dichtbij wilde meemaken hoe een reddingsactie op het water eraan toe gaat, moet je op zaterdag 28 oktober in Gouda zijn. Reddingsbrigades van Alphen aan den Rijn, Gouda, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk en Waddinxveen oefenen dan op De Gouwe.
De brigades oefenen in het evacueren van een ondergelopen gebied en in het snel schakelen tussen de diverse gesimuleerde incidenten. Daarbij wordt van de redders kennis en kunde en vindingrijkheid verwacht. Ook het verlenen van eerste hulp bij ongelukken op het water komt aan de orde. Ook zoeken ze uit waar de communicatie tussen verschillende reddingsbrigades beter kan. Vorig jaar werd de eerste regionale oefening gehouden in Gouda. Dit onder de noemer ‘Gouda overstroomt’.
De oefeningen beginnen in de ochtend in het Groenhovenbad. Om 13u30 oefenen de brigades op verschillende locaties in de stad. Dan krijgen alle teams uiteenlopende scenario’s. Zo worden bij de Mallegatsluis de ‘slachtoffers’ overgedragen aan het Rode Kruis.
Ook is er de nodige reuring op ben bij Freyr, de patrouilleboot van het Zeekadetkorps Gouda. De Freyr ligt op de hoek van de Nijverheidsstraat en de Nieuwe Gouwe Westzijde in Gouda.