Het is bewolkt en regent het vanochtend langdurig. Met name in de eerste helft van donderdagochtend kan het van tijd tot tijd flink plenzen. Vanaf middernacht tot 06.00 uur vanochtend is er al circa 15 mm. neerslag gevallen in het uiterste noorden van Gouda. In de andere stadsdelen van Gouda viel sinds middernacht 12 mm.
Vandaag waait het krachtig tot hard (6 tot 7 Beaufort) met zware windstoten tot 90 km/uur. Aan het eind van de ochtend als het koufront is gepasseerd gaat de aanhoudende regenval over in een buiige variant. Tijdens buien kunnen onweer en windstoten voorkomen. Na vandaag blijft het wisselvallig en vrij fris voor de eerste decade van oktober.
Vanochtend draait/ruimt de wind bij gestage intensieve regenval geleidelijk naar het westen en neemt nog iets verder in kracht toe. In het Groene Hart wordt de wind krachtig tot hard (6 tot 7 Beaufort). In de tweede helft van de ochtend, tussen 10.00 uur en 11.30 uur is de windpiek. Tegen het middaguur draait de wind naar het noordwesten en neemt in de loop van de middag af naar matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort.
Aan het eind van de ochtend als het koufront is gepasseerd gaat de aanhoudende regenval over in een buiige variant. Tussen de over het algemeen kortdurende, maar pittige buien door zijn er felle opklaringen.
Bij buien zijn onweer, omdat in het koufront de lucht op circa 5000 meter hoogte aanmerkelijk kouder wordt. Rond 5 kilometer meter hoogte koelt de lucht vrij snel af van -14 graden Celsius naar -26 graden Celsius. Het temperatuurverschil met het aardoppervlak is daarmee circa 40 graden, met deze marge is de kans op onweer groot. Tevens zijn windvlagen tot 65 km./uur mogelijk.
In de eerste helft van de middag neemt de buiigheid af. Later in de middag neemt ook de wind geleidelijk in kracht af en wordt aan het eind van de middag matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort. Het wordt maximaal 15 graden Celsius in de Goudse regio, maar door de krachtige wind voelt het frisser aan. Etmaalsommen tussen 20 mm. en 25 mm. zijn mogelijk in het Groene Hartgebied, maar kunnen van plaats tot plaats sterk verschillen.
Vanavond en in de nacht naar vrijdag is er een mix van opklaringen en lichte regenbuien. In de Goudse regio waait een matige noordwestenwind (3 tot 4 Beaufort). De minima komen in de Goudse regio rond 11 graden Celsius uit.
Morgen komen verspreid over het Groene Hart buien tot ontwikkeling. Soms kan ook een onweersontlading te zien en te horen zijn. Tussen de buien door schijnt geregeld de zon en met 14 graden is het een graad of 3 graden kouder dan het langjarig gemiddelde voor begin oktober. Met een matige westen- tot noordwestenwind, windkracht 3 tot 4 Beaufort is het een stuk rustiger als donderdag.
In het aankomend weekend blijft het zo goed als zeker wisselvallig met regelmatig buien, vooral op zaterdagmiddag zijn deze iets pittiger van karakter en ook talrijker. Zondag is het wisselvallig, de buien hebben dan een lichtere neerslagintensiteit. Af en toe schijnt de zon, maar een groot deel van de tijd hebben we te maken met uitgestrekte wolkenvelden. Met 15 of 16 graden is het weer een tikkeltje zachter.
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda