Vandaag valt er tamelijk veel regen en is het behoorlijk onstuimig bij een graad of 8. Daarna blijft het wisselvallig met kans op winterse buien. De maximumtemperatuur daalt naar waarden van om en nabij 6 graden Celsius.

Inmiddels is de maandsom (neerslag) in diverse Goudse wijken opgelopen naar circa 82 mm., dit is circa 16% meer dan het langjarig gemiddelde (1980-2010) voor januari. Twee jaar geleden was januari nog veel natter met maandsommen rond 120 mm. in de Goudse regio. Normaal valt er 70,6 mm. in Gouda.

Woensdag is het een behoorlijk onstuimige en regenachtige dag. Het is bewolkt en in de vroege ochtend kan het al licht regenen. In de loop van de ochtend neemt de neerslagintensiteit toe. Er waait een vrij krachtige zuidwester (5 Beaufort). Er kunnen windvlagen van 60 tot 65 km. per uur voorkomen in het Groene Hartgebied.

In de middag draait de iets in kracht afnemende wind (5->4 Beaufort) na passage van het koufront naar westelijke richtingen en gaat de aanhoudende neerslag over in een buiige variant. Het wordt opnieuw circa 8 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen.

In de loop van woensdagavond trekt het neerslaggebied weg en wordt het droog. Ook klaart het dan geregeld even op. In de nacht naar donderdag kan de temperatuur tijdens brede opklaringen in het Groene Hart richting het vriespunt dalen. De westelijke wind neemt af naar matig, windkracht 3 Beaufort.

Donderdag is het kouder met maxima van om en nabij 6 graden Celsius. Het is wisselvallig en er vallen regelmatig buien. De buien kunnen soms een winters hebben met hagel en soms ook natte sneeuw. Het blijft met name overdag nogal winderig (zuidwest, later west – 4 Beaufort) en dat maakt het voor het voor het gevoel nog enkele graden kouder. Vanaf vrijdag kan het ’s nachts licht vriezen en is er kans op gladheid door bevriezing van natte wegdelen of door opvriezing.

Vrijdag valt er van tijd tot tijd lichte regen en waait er een matige westenwind (3 tot 4 Beaufort). Windvlagen tot 55 km./uur zijn mogelijk. De temperatuur ligt in de Goudse regio rond 6 graden Celsius. In de loop van de middag draait de geleidelijk in kracht afnemende wind naar het zuidwesten.

Zaterdag valt er overdag door een warmtefront veel regen en waait er een matige tot vrij krachtige wind (4 tot 5 Beaufort). Windvlagen tot 60 km./uur zijn mogelijk! In de nacht en ochtend waait de wind uit zuidwestelijke richtingen. Rond het middaguur draait/ruimt de wind na passage van een koufront naar noordwestelijke richtingen. De gestage regenval zal vanaf dit moment over gaan in een buiige variant. In het warmtefront is het een graad of 7, na passage koufront daalt de temperatuur geleidelijk naar circa 5 graden Celsius. Vanaf dit moment kunnen er naast regenbuien ook natte sneeuwbuien vallen. In het koufront wordt het op circa 5 kilometer hoogte veel kouder (van -23 graden Celsius in de ochtend naar -35 graden Celsius in de avond wordt op dit moment berekend).

Zondag buiig, mogelijk met een winters karakter. De maximumtemperatuur is circa 6 graden Celsius. Er waait een matige noordwestelijke wind met een kracht van 3 tot 4 op de schaal van Beaufort!

Na komend weekend blijft het wisselvallig en kan de neerslag soms een winters karakter hebben (hagel en/of (natte) sneeuw). In de nachten is het een graad of 3. Overdag wordt het circa 6 graden Celsius. De wind waait uit richtingen tussen noordwest en noord, waardoor het behoorlijk guur zal aanvoelen.

Donderdag 8 februari is een dag om even in de gaten te blijven houden. Er valt dan mogelijk zeer veel neerslag en daarbij kan ook nog eens een zeer onstuimige wind waaien. De temperatuur kan dan mogelijk oplopen naar een subtropische 11 of 12 graden Celsius.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda

Reageer op dit artikel