De provincie Zuid-Holland heeft in haar parkeergarage het slimme laadplein van EVSmart in gebruik genomen. Een concept dat vanuit één onzichtbaar basisstation tientallen elektrische auto’s kan aansluiten, in plaats van afzonderlijke laadpalen per parkeerplaats.

Schaarse, gereserveerde parkeerplaatsen in een straat of parkeerterrein zijn daarmee verleden tijd volgens de provincie. Automobilisten – elektrisch, hybride of niet-elektrisch – hebben straks weer de vrijheid om overal te parkeren. De provincie gebruikt het laadplein om haar groeiende vloot elektrische auto’s te kunnen laden. De aansluitpunten zijn zo klein dat deze ingebouwd kunnen worden in allerlei aanwezige elementen zoals plantenbakken, muurtjes en lantaarnpalen.

Launching customer
In de parkeergarage zijn 25 oplaadpunten voor elektrische auto’s en 24 voor elektrische fietsen gerealiseerd. De volledig elektrische dienstvoertuigen van de provincie kunnen hier dagelijks opladen. Ook bezoekers en medewerkers kunnen met hun eigen laadpas gebruik maken van de oplaadpunten. Volgens gedeputeerde Jeannette Baljeu hebben overheden een belangrijke rol als launching customer: ,,Door jonge, innovatieve bedrijven te steunen, zorgen we dat duurzame technologie sneller op de markt komt en we de energietransitie van Zuid-Holland kunnen versnellen. Met onze eigen inkoop maken we innovatie mogelijk. Dit laadplein van de tweede generatie maakt verdere groei mogelijk en steunt onze duurzame bedrijfsvoering.”

Stimulans voor anderen
Gedeputeerde Floor Vermeulen is enthousiast: ,,Steeds meer mensen rijden in een hybride of elektrische auto of hebben een elektrische fiets. We willen de best bereikbare provincie zijn en dat betekent dus ook dat mensen op een slimme manier hun accu moeten kunnen opladen. Met het innovatieve laadplein dat we nu bij de provincie hebben, willen we het goede voorbeeld geven en anderen stimuleren zelf aan de slag te gaan met energietransitie.”

Vertrouwen van provincie
Oprichter Bram Coremans van EVSmart is dankbaar voor het vertrouwen van de provincie Zuid-Holland:,,De provincie geloofde erin. Zo’n opdrachtgever is onontbeerlijk om als startup je product verder te ontwikkelen.” Coremans, die jarenlang als gemeenteambtenaar aan de andere kant van de tafel zat, ontwikkelde zijn laadplein als ultieme combinatie tussen prijs, vormvrijheid, duurzaamheid en efficiëntie waarmee aangesloten voertuigen geladen worden.

,,Ons laadconcept zorgt voor ongekende vrijheid. De aansluitpunten zijn zo klein dat deze ingebouwd kunnen worden in allerlei aanwezige elementen zoals plantenbakken, muurtjes en lantaarnpalen. Tegelijkertijd zijn de kosten per parkeerplaats zo laag dat het niet langer nodig is om de laadplekken met kruizen vrij te houden. Prijs is geen beperking om een heel parkeerterrein of straat te voorzien van laadpunten.”