De politiemol Amine A. (28) is vandaag door de Haagse rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens schending van zijn ambtsgeheim en lidmaatschap van een criminele organisatie. De rechtbank vindt bewezen dat A. informatie uit de politiesystemen over hennepkwekerijen heeft doorverkocht.
Tegen A. was door het Openbaar Ministerie eerder vijf jaar cel geëist. A. moet vier jaar de cel in, omdat hij bijna een jaar in voorarrest heeft gezeten. Ook mag hij van de rechter negen jaar niet als ambtenaar werken.
De voormalig hoofdagent uit Moordrecht, en een bekende bij zijn collega’s van de politie Team Gouda, zocht maandenlang in politiesystemen naar informatie over hennepkwekerijen. Namen en adressen speelde hij in 2015 en 2016 door aan zijn vriend Yassine H. Hij ging kijken bij de kwekerijen en haalde ze samen met anderen leeg. Nog voordat de politie kwam. Dat leverde volgens het Openbaar Ministerie zo’n 3.500 euro per kwekerij op. De rechter denkt dat Amine A. ook een deel van het geld kreeg.
De oud-agent deelde niet alleen de informatie maar bemoeide zich ook met de verschillende (pogingen tot) inbraken. De rechter heeft in de strafmaat voor de oud-agent dan ook drie pogingen tot inbraak meegenomen. De schaal waarop en de intensiteit waarmee dit allemaal gebeurde was zodanig dat er ook sprake was van een criminele organisatie.
De rechtbank vindt dat A. en H. dit allemaal schaamteloos hebben gedaan. A. heeft niet alleen zijn directe collega’s, maar ook de politie als geheel op deze manier besodemieterd en een slechte naam bezorgd. Hij heeft de waardigheid van het ambt en het gezag van de politiefunctionaris te grabbel gegooid, en het vertrouwen van de burger in de objectiviteit en zakelijkheid van de politie heeft daardoor een ernstige knauw opgelopen.
Amine A. was tot zijn aanhouding hoofdagent bij het lokale team Waddinxveen-Zuidplas en stond daar bekend als een hard werkende collega.
Medeverdachte H. is veroordeeld tot 3,5 jaar cel. De rechter veroordeelde twee andere verdachten tot drie en vier maanden gevangenisstraf voor pogingen tot inbraak. Een derde verdachte werd vrijgesproken.