Gouds Dagblad | Van verzekeringsfraude veroordeeld D66-raadslid stapt uit de raad
mainImage

Van verzekeringsfraude veroordeeld D66-raadslid stapt uit de raad

Afbeelding is niet meer beschikbaar
19 januari 2019, 09:51 uur
Politiek

Het Goudse raadslid Zouhair S. (D66) geeft zijn raadszetel op en stapt uit de gemeenteraad. Zo heeft hij vrijdagavond bekend gemaakt. De plek van S. in de Goudse raad wordt ingenomen door de eerstvolgende op de lijst van D66, Frank de Pont.

Aanleiding voor het vertrek van S. uit de raad is de taakstraf van 240 uur die hij vorige week kreeg opgelegd voor poging oplichting en valsheid in geschrifte. S. had valse schadeclaims heeft ingediend bij verzekeraar Aegon, naar aanleiding van een woninginbraak eind 2017. De claims draaiden om spullen die bij de inbraak waren gestolen, waaronder sieraden, mobieltje, meerdere laptops en een videocamera. Bewezen is dat er valse facturen zijn gemaakt. S. is inmiddels in beroep gegaan tegen die uitspraak.
Verklaring
S. geeft in een verklaring zijn motivatie voor het opgeven van zijn raadszetel. Zie hieronder:

Velen van u zijn wellicht bekend met de situatie in mijn persoonlijke levenssfeer. Zoals ik eerder gezegd heb, laat de kwestie mij volstrekt niet koud. Ik ben dankbaar voor de steun en liefde die ik gekregen heb en nog steeds krijg van mensen. Veel mensen hebben mij een hart onder de riem gestoken.

Is een fout zoals ik gemaakt heb en de gevolgen die ik daarvan ondervind wel te rijmen met mijn raadszetel? Ik zal er kort over zijn: Neen. Ondanks het vertrouwen dat ik van velen geniet, zie ik mijzelf uit respect voor u als raad en college maar vooral voor de mensen in de stad, nu niet functioneren in deze gemeenteraad.

Ik herinner mijzelf eraan dat ik in mijn maidenspeech sprak over het beschermen en behouden van de goede naam van de stad. Van een fout moet je leren en met dat leren hoop ik op rehabilitatie van mijn naam zodat ik me later weer kan inzetten voor de samenleving. Ik hoop ook een voorbeeld te stellen met mijn keuze, om in zulke moeilijke tijden toch goed te blijven doen. Ik had het vertrouwen om tot tweemaal toe met voorkeurstemmen in de raad te zijn gekozen en ik vind nu dat ik door deze privéomstandigheden mijn raadszetel terug moet geven aan de raad en aan de Goudse gemeenschap. Ik benadruk dat ik mijn eigen overwegingen heb gemaakt en mijn besluit staat vast.

Met dit besluit hoop ik dat ik de belangen van onze stad, de raad en de inwoners te allen tijde bovenaan heb gezet en zo de stap heb kunnen maken naar mijn rehabilitatie.Verrast
,,Vorige week donderdagmiddag werden wij verrast door de gebeurtenissen rond Zouhair. De fractie heeft, samen met Zouhair, geconcludeerd dat deze kwestie niet te combineren is met zijn positie als raadslid. Hij zal dan ook afstand doen van zijn raadszetel", aldus een reactie van D66.

Zouhair S: ,,Ik wil de raad niet bevlekken. Ik heb een fout gemaakt, waarvoor ik mijn verantwoordelijkheid neem en daarom trek ik nu ook zelf deze conclusie”.

Fractievoorzitter Evert Bobeldijk: ,,Het vertrek uit de Goudse gemeenteraad was onvermijdelijk na deze gebeurtenissen, hoe vervelend we dat ook vinden voor de persoon Zouhair”

Werkstraf wegens poging tot verzekeringsfraude
Het Goudse D66-raadslid Zouhair S. werd vorige week vrijdag veroordeeld tot 240 uur werkstraf wegens poging tot verzekeringsfraude.  Het raadslid gaf in de rechtbank toe verzekeringsmaatschappij Aegon te hebben opgelicht, nadat hij bij een inbraak bij hem thuis in blinde paniek was geraakt. S. zei eind oktober 2017 dat er was ingebroken in zijn huis. Daarna claimde bij voor 30.000 euro aan gestolen spullen bij zijn verzekeraar.

Het Goudse gemeenteraadslid Zouhair S. stond hiervoor voor de politierechter in Den Haag. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van poging tot oplichting en valsheid in geschrifte. S. zou ten onrechte de diefstal hebben geclaimd van sieraden, laptops en een spiegelreflexcamera. Die zouden zijn gestolen bij een inbraak in zijn huis.

De 32-jarige S. is raadslid voor D66 in Gouda. Eind oktober 2017 zei hij dat er was ingebroken in zijn huis. Uit de aanklacht die nu openbaar is blijkt dat de inbraak misschien niet heeft plaatsgevonden, of dat S. meer goederen als gestolen op heeft gegeven dan er daadwerkelijk weg waren. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij een valse schadeclaim ingediend van spullen waarvan hij wist dat die niet waren gestolen. Ook heeft hij foto's meegestuurd met de claim die pas na de inbraak zijn gemaakt. En hij heeft valse facturen opgestuurd, aldus het OM.

S. werd in 2014 voor het eerst in de Goudse gemeenteraad gekozen en is bezig aan zijn tweede periode in de gemeenteraad. In 2018 werd hij met voorkeurstemmen herkozen, maar hij zag in eerste instantie af van een raadszetel 'vanwege persoonlijke omstandigheden'. Hij kwam alsnog in de raad toen lijsttrekker Thierry van Vugt wethouder werd. Het raadslid is econoom. Hij werkt als docent op de Hogeschool Rotterdam.


Foto: Digitaal Dagblad