Mirjam Salet waarnemend burgemeester Gouda

mainImage
Mirjam Salet waarnemend burgemeester Gouda

De commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, benoemt met ingang van 15 januari 2019, Mirjam Salet (PvdA) tot waarnemend burgemeester van de gemeente Gouda. De 66-jarige Salet wordt daarmee de eerste vrouwelijke burgemeester van Gouda.

Mirjam Salet

De burgemeestersvacature in Gouda ontstaat door het vertrek van burgemeester Schoenmaker, hij wordt bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De commissaris heeft, na overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad, besloten om tot aan het aantreden van de kroonbenoemde burgemeester een waarnemer te benoemen.

De keuze voor de waarnemend burgemeester is in goed overleg gegaan met de fractievoorzitters. Na een gesprek over het gewenste profiel heeft de commissaris Mirjam Salet voorgesteld als kandidaat. Vervolgens hebben de fractievoorzitters met haar gesproken. De fractievoorzitters kunnen zich vinden in de voordracht van de commissaris om Salet als waarnemend burgemeester te benoemen.

Salet blijft tot zeker driekwart jaar waarnemend burgemeester. Daarna moet de sollicitatieprocedure afgerond zijn en een bij kroon benoemde burgemeester worden geïnstalleerd. In het voorjaar van 2019 zal de procedure om te komen tot een kroonbenoemde burgemeester van start gaan.

Bestuurlijke ervaring
Salet beschikt over ruime bestuurlijke ervaring. Tot september 2018 was zij burgemeester van Nissewaard. In 2015 was zij, na de fusie van de gemeenten Spijkenisse en Bernisse, waarnemend burgemeester van deze gemeente. Onder haar leiding kwam de fusiegemeente Nissewaard (Spijkenisse, Bernisse) tot stand. Begin dit jaar kondigde zij haar vertrek aan. Door een val van de trap van het stadhuis, waarbij zij een gebroken schouder opliep, kon zij haar functie niet meer volledig uitvoeren. Op verzoek van Jaap Smit keert ze nu toch weer terug in het ambt.

Van 2007 tot aan de fusie was Salet burgemeester van Spijkenisse. Daarvoor was zij van 2000 tot 2007 burgemeester van Hoogezand-Sappermeer en van 1993 tot 2000 van ’s-Graveldeel.  Van 1985 tot 1993 heeft zij het wethouderschap van de gemeente Gorinchem vervuld. Daaraan voorafgaand was zij een aantal jaren gemeenteraadslid/fractievoorzitter in Gorinchem.Foto: Digitaal Dagblad