Informateurs zijn belangrijk geworden

mainImage
Informateurs zijn belangrijk geworden

Gemeenten gebruiken steeds vaker een informateur om te kijken welke plaatselijke coalitie er moet komen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart zijn er verspreid over het land honderden informateurs, verkenners, gespreksleiders en procesbegeleiders aan het werk gezet. ,,Je ziet het steeds vaker, het grijpt steeds breder om zich heen”, zegt Marcel Boogers, hoogleraar innovatie en regionaal bestuur aan de Universiteit Twente.

Volgens Boogers heeft de inzet van informateurs te maken met versnippering van de politiek. ,,Een jaar of twaalf geleden had je twee of drie grote partijen in gemeenten. Die bepaalden samen wie met wie ging regeren en wie eventueel als kleine partij mocht aanschuiven. Ze losten het op met een glas jenever en een sigaar in de kroeg en alles was redelijk snel duidelijk”, aldus Boogers.

Nu is collegevorming een ‘ingewikkelde puzzel’ geworden. In sommige plaatsen zijn maar liefst vier partijen de grootste geworden. En elders zitten er maar liefst veertien partijen in de raad en zijn er minstens vijf nodig voor een meerderheid.

Informateurs zijn dus belangrijk geworden, benadrukt Boogers. ,,Je laat zien dat je zorgvuldig bent en het serieus neemt; dat je het niet in beslotenheid regelt. Coalities waar je vooraf meer tijd in steekt, zijn stabieler dan coalities die je snel sluit, want dan kom je er halverwege achter dat er toch wel heel weinig voor je is overgebleven. Dat gaat opspelen. Als je met externe hulp een afspraak hebt gemaakt, sta je steviger en kun je de uitkomst beter uitleggen.”

Gouda
De coalitievorming in Gouda is eind maart ook van start gegaan met een informatieronde. D66 en ChristenUnie hebben als grootste raadsfracties de handen ineen geslagen voor een gezamenlijke insteek van het informatietraject. Alexander Rinnooy Kan (D66) en Heleen van den Berg (ChristenUnie) gaan op verzoek van de lijsttrekkers van beide partijen aan de slag met een informatieve verkenningsronde. De informateurs kregen de opdracht om uiterlijk 10 april een advies uit te brengen; daartoe nodigen zij de verschillende politieke partijen in de raad uit voor een gespreksronde.


Foto: Digitaal Dagblad