D66 Gouda gunt frauduleus raadslid reflectie

mainImage
D66 Gouda gunt frauduleus raadslid reflectie

Het Goudse D66-raadslid Zouhair S. is afgelopen vrijdag veroordeeld tot 240 uur werkstraf wegens poging tot verzekeringsfraude. Het is nog niet duidelijk wat de uitspraak en de werkstraf betekenen voor de positie van S. als D66-gemeenteraadslid. D66 Gouda gunt hem gezien de ingrijpende situatie enige tijd voor reflectie. Daarna volgt een gezamenlijke verklaring.

,,De politierechter uitspraak gedaan in een zaak tegen het raadslid Zouhair S. D66 Gouda is geschrokken van deze uitspraak. In algemene termen is naar oordeel van D66 een strafrechtelijke veroordeling door de rechter lastig te verenigen met het bekleden van een publiek ambt zoals het raadslidmaatschap. Zouhair heeft verzocht om zich enige dagen te mogen bezinnen op de persoonlijke gevolgen van deze vervelende situatie. D66 Gouda gunt hem gezien de ingrijpende situatie enige tijd voor reflectie. Daarna volgt een gezamenlijke verklaring...", aldus de verklaring van D66.
Het raadslid gaf in de rechtbank toe verzekeringsmaatschappij Aegon te hebben opgelicht, nadat hij bij een inbraak bij hem thuis in blinde paniek was geraakt. S. zei eind oktober 2017 dat er was ingebroken in zijn huis. Daarna claimde bij voor 30.000 euro aan gestolen spullen bij zijn verzekeraar.

Het Goudse gemeenteraadslid Zouhair S. stond hiervoor vrijdagochtend voor de politierechter in Den Haag. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van poging tot oplichting en valsheid in geschrifte. S. zou ten onrechte de diefstal hebben geclaimd van sieraden, laptops en een spiegelreflexcamera. Die zouden zijn gestolen bij een inbraak in zijn huis.

De 32-jarige S. is raadslid voor D66 in Gouda. Eind oktober 2017 zei hij dat er was ingebroken in zijn huis. Uit de aanklacht die nu openbaar is blijkt dat de inbraak misschien niet heeft plaatsgevonden, of dat S. meer goederen als gestolen op heeft gegeven dan er daadwerkelijk weg waren. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij een valse schadeclaim ingediend van spullen waarvan hij wist dat die niet waren gestolen. Ook heeft hij foto's meegestuurd met de claim die pas na de inbraak zijn gemaakt. En hij heeft valse facturen opgestuurd, aldus het OM.

S. werd in 2014 voor het eerst in de Goudse gemeenteraad gekozen en is bezig aan zijn tweede periode in de gemeenteraad. In 2018 werd hij met voorkeurstemmen herkozen, maar hij zag in eerste instantie af van een raadszetel 'vanwege persoonlijke omstandigheden'. Hij kwam alsnog in de raad toen lijsttrekker Thierry van Vugt wethouder werd. Het raadslid is econoom. Hij werkt als docent op de Hogeschool Rotterdam.


Foto: Digitaal Dagblad