De politie van Team Gouda heeft een juwelendief opgepakt die lid is van een grotere bende van zo’n dertig criminelen. Dat zegt de politie Gouda.

De dief, die op de zogenoemde ‘Top 60’-lijst staat, heeft zich schuldig gemaakt aan zeker acht inbraken in de provincie Groningen. In werkelijkheid zijn dat er waarschijnlijk meer. Verder wordt hij verdacht van andere vergrijpen en is hij actief in de drugshandel.

De bende focust zich volgens een woordvoerder op steden als Groningen, Leeuwarden, Enschede en de provincie Limburg. ,,Daar gaan ze naar zorginstellingen op plaatsen waar lange tijd niet is ingebroken. De criminelen weten dan dat daar weinig politietoezicht is.”

Vervolgens breken ze daar sleutelkluisjes open, om iemands woning in te gaan. Die sleutelkluisjes hangen buiten iemands voordeur, om te voorkomen dat thuiszorgmedewerkers enorme bossen sleutels mee moeten zeulen. Als de bewoner het door heeft dat er iemand in hun huis is, zeggen ze dat ze van een thuiszorgorganisatie zijn. ,,Maar het is zelfs wel eens gebeurd dat een bewoner al was overleden, en de crimineel daarna het huis leegroofde”, aldus de politiewoordvoerder.

Kluisjes van 50 of 500 euro
In Gouda en omgeving vond dit soort inbraken voorheen ook plaats, maar daar lukt het niet meer omdat zorginstellingen inmiddels zijn overgegaan op duurdere sleutelkluisjes, constateert de woordvoerder. ,,Het is heel simpel: een kluisje van 500 euro is veel moeilijker open te breken dan een kluisje van 50 euro. Ik doe dan ook een oproep aan de zorginstellingen om hierin te investeren.”

De verdachte is voorgeleid bij de rechter-commissaris en blijft gedurende het onderzoek vastzitten.

Reageer op dit artikel