De politie heeft donderdagavond alle leden van het Haarlemse chapter van de Hells Angels aangehouden. Onder de verdachten is ook een man uit Gouda. De in totaal negen aangehouden mannen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie.
Een aantal leden wordt daarnaast verdacht van onder andere afpersing, bedreiging, geweld en brandstichting. Het gaat om negen mannen in de leeftijd van 35 tot en met 64 jaar, afkomstig uit Haarlem, Leiden, Gouda, Alkmaar en IJmuiden. Daarnaast is een tiende verdachte aangehouden: een 32-jarige vrouw uit Haarlem, zij is geen lid maar wel verbonden aan het chapter.
De aanhoudingen zijn verricht in een vanaf 2015 lopend strafrechtelijke onderzoek, waarbij 29 zaken uitvoerig zijn bekeken. Hieruit is de verdenking naar voren gekomen dat leden van de Hells Angels chapter Haarlem in wisselende samenstelling bij deze incidenten betrokken waren.
Huiszoekingen in diverse panden in de regio
In een gezamenlijk actie van politie en OM zijn de tien verdachten aangehouden in het clubhuis van de Hells Angels aan de Baljuwslaan en in woningen in Haarlem en de penitentiaire inrichting in Heerhugowaard. Ook worden er doorzoekingen gedaan in het clubhuis en panden in Gouda, Leiden, Warmond, Zwijndrecht, Alkmaar, Hoofddorp, Velsen-Zuid, IJmuiden, Heerhugowaard en Haarlem.
Inval bij de Barendsestraat in Haarlem
De toegang tot de straat waar het clubhuis staat, werd afgesloten. Vijf agenten zorgden ervoor dat pottenkijkers buiten bleven. Een tiental politiemensen stond voor de deur van het clubhuis. Een voor een werden de leden uit het gebouw gehaald. De recherche deed sporenonderzoek. Op last van de burgemeester is het clubhuis gesloten. Het Openbaar Ministerie heeft beslag op het pand gelegd.
Politie-inval in Emmen
De actie volgt op een inval van de politie in het clubhuis van No Surrender in Emmen, een kleine twee weken geleden. Het chapter van de Angels in Haarlem is een van de belangrijkste in Nederland. De afdeling kwam vooral in het nieuws de laatste tijd vanwege de arrestatie van voorman Lysander de R. in april 2015 voor betrokkenheid bij een groot wapenarsenaal.
Eerder werden de Angels ook gelinkt aan het in brand steken van de auto van de vorige burgemeester van Haarlem, Bernt Schneiders. Ook onderzoekt de politie al enige tijd de relatie tussen de club en intimidaties van andere motorclubs in Nederland. Vooral de Bandidos wordt gezien als de grote rivaal. Tussen clubleden waren tal van gewelddadige confrontaties.