Vandaag, zaterdag 30 september 2017, is het precies 25 jaar geleden dat De Goudse Schouwburg de deuren officieel opende van haar huidige theaterpand aan de Boelekade. Dat heugelijke feit viert De Goudse Schouwburg met de schitterende en feestelijke jubileumvoorstelling Paris de Nuit van Recirquel Company Budapest. En met na afloop een afterparty met muziek van een live band.
Zo ging het 25 jaar geleden. Nel Oskam, directeur van De Goudse Schouwburg, kijkt terug:
,,30 september 1992: de dag dat Hedy D’Ancona, toenmalig minister van Cultuur, en Paul van Vliet officieel de nieuwe Goudse Schouwburg openden… Wat was ik trots! Twee dagen later hadden we een schitterende voorstelling van het Nederlands Danstheater en het Nederlands Ballet Orkest in huis. Eindelijk kon zoiets bijzonders en groots ook in Gouda getoond worden. Een geweldig cadeau voor alle theaterliefhebbers in Gouda. De uitverkochte galavoorstelling op zaterdag 3 oktober, verzorgd door zestien amateurverenigingen uit Gouda en omgeving én de Open Dag op zondag voor iedereen die wilde komen kijken, maakten de festiviteiten helemaal compleet!
Als ik terugblik op de 25 jaar die sindsdien zijn verstreken, kan ik alleen maar uitermate trots zijn. De Goudse Schouwburg is namelijk zoveel meer geworden dan een gebouw alleen. Het is een begrip geworden binnen de Nederlandse theaterwereld. Een plek waar magie bestaat. Waar artiesten heel graag optreden en bezoekers in een warm bad terecht komen.
Geschiedenis Goudse Schouwburg
De geschiedenis van de Goudse Schouwburg gaat terug naar de Sociëteit Ons Genoegen, opgericht in 1854, die de zaal Kunstmin in eigendom had. In 1913 werd naast deze zaal de Nieuwe Schouwburg geopend. Tot 1971 werd het gebouw verhuurd aan een stichting waarin zowel de gemeente Gouda als de Sociëteit Ons Genoegen deelnamen. Na dat jaar kwam de Schouwburg in zijn geheel in handen van deze stichting. Deze stichting is ook verantwoordelijk voor de exploitatie van Cinema Gouda, aan de Burgemeester Jamessingel. De schouwburg uit 1913 werd in 1992 afgebroken, nadat eerder dat jaar het huidige theater haar deuren op dezelfde locatie opende.

Goudse Schouwburg: de eerste
De eerste Goudse Schouwburg werd, in 1912-1913, in opdracht van Societeit Ons Genoegen, gebouwd aan de Boelekade 67-69 in Gouda, naar ontwerp van architect H.J.Nederhorst. De opening was op 13 november 1913 met Principes van Herman Bahr door de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Toneel. In 1930 werd de schouwburg via een verbouwing verbonden met het naastgelegen Kunstmin. De zaal, met twee balcons en een orkestbak, had een capaciteit van 700 zitplaatsen. Het lijsttoneel was 5,05 meter hoog en 9,85 meter breed. Het toneel zelf was 13,35 meter breed, 9,15 meter diep en 13,5 meter hoog. Er werd voornamelijk toneel, cabaret en muziektheater gebracht. In 1990 werd de schouwburg gesloten. Het moest ruimte maken voor een nieuwe op dezelfde plek.
Youp van ’t Hek nam de laatste voorstelling voor zijn rekening. Youp van ’t Hek nam als volgt afscheid: ‘Ik hoop dat het heel zacht regent / als ik straks het pand verlaat / de hemel die de oude zegent / vlak voor dat hij de pijp uit gaat / ik draai mij nog een keer om / twijfel nog eenmaal op de drempel / omdat ik hier nooit meer kom / ik dank de oude grijze tempel’.
Goudse Schouwburg: de tweede
De tweede Goudse Schouwburg werd in 1991-1992 gebouwd aan de Boelekade 67 naar het ontwerp van Joost Paré van AGS Architecten en Planners uit Heerlen. De opening was op 30 september 1992 met het Nederlands Dans Theater en begeleid door het Nederlands Ballet Orkest.
De grote zaal, met twee balkons en een orkestbak, bood bij de opening plaats aan 798 bezoekers, maar na een verbouwing in 2004 werden dat er 813. Het lijsttoneel heeft een opening van 14 meter breed en 8 meter hoog. Het toneel zelf meet 35 meter breed, 15,33 meter diep en 20 meter hoog. De kleine vlakke vloer zaal heeft een variabel speelvlak van 155m2 en had bij de opening 220 zitplaatsen. In 2007 is de zaal gerenoveerd en is een tribune met ronde rijen geplaatst. De zaal biedt nu plaats aan 232 bezoekers.
Er wordt breed geprogrammeerd. In het theater wordt onder meer muziek, opera, musical, dans, toneel en cabaret opgevoerd. In 2011 werd de Goudse Schouwburg door de Vereniging Vrije Theaterproducenten uitgeroepen tot Theater van het Jaar. En vorig jaar tot Meest Gastvrije Theater van Nederland door ANWB-enquête en door de VVTP de Vereniging van Vrije Theater Producenten.. Een titel waar het theater ook dit jaar weer voor genomineerd is.
 
Goudse Schouwburg
Bouwjaar: 1992
Adres: Boelekade 67, Gouda
Opening als theater: 30 september 1992
Openingsvoorstelling: Uitvoering van Nederlands Dans Theater begeleid door het Nederlands Balletorkest
Capaciteit:
798 (grote zaal) 813 na verbouwing in 2004
220 (kleine zaal) 232 na verbouwing in 2007
Deze in 1992 gebouwde schouwburg kwam in de plaats van de eerdere Goudse Schouwburg (gebouwd 1913, gesloopt 1990) op dezelfde plek.