Het internationale ruimtestation (in het Engels: International Space Station, ISS, in het Russisch: Междунаро́дная косми́ческая ста́нция, МКС) is een ruimtestation dat in een baan om de aarde draait en door verschillende landen wordt gebouwd, bemand en bekostigd.

In het internationale ruimtestation doen astronauten wetenschappelijk onderzoek. Omdat het ruimtestation in een baan rond de aarde zweeft, zijn de astronauten gewichtloos.

En die astronauten moeten natuurlijk ook eten. Vaak is dat vloeibaar. Maar vast en zeker ook wel eens vast voedsel. Om dat te maken en naar binnen te werken, is in gewichtloosheid een missie op zich. En dat gaat er wel eens raar aan toe. Zo was er deze week een Pizza Night. De Italiaanse astronaut Paolo Nespoli liet pizza aanrukken.

De bestelling was overigens een maand onderweg. Na aankoop van de ingrediënten (pizzabodems, pastasaus, ansjovis, salami, olijven en jawel Goudse kaas) volgde eerst een uitvoerig onderzoek op samenstelling in een laboratorium van NASA. Vervolgens werden de spullen opnieuw verpakt en uiteindelijk met een vrachtschip meegegeven vanaf de lanceerbasis in het Russische Kazachstan.

Eenmaal aangekomen, moesten de astronauten zelf aan de slag. Zo laat het filmpje zien. Tussen de bedrijven door zien we ook de Goudse kaas door het beeld zweven.

Het is niet de eerste keer dat er Goudse kaas wordt genuttigd aan boord van ISS. André Kuipers ‘smokkelde’ Goudse kaas aan boord bij zijn eerste vlucht in 2004. En ook bij zijn tweede vlucht in 2010/2011 ging er Goudse kaas mee. Hij verbleef er toen een half jaar.

ISS
Op 20 november 1998 werd de eerste module van ISS gelanceerd en sinds 2 november 2000 is het station permanent bewoond. Gedurende het eerste decennium van de 21e eeuw is het station continu uitgebreid.

Het internationale ruimtestation ISS is het grootste object dat ooit in de ruimte is gebracht. Het reist rond de aarde met een gemiddelde snelheid van 27.700 kilometer per uur en draait zestien keer per dag rond de aarde. ‘s Nachts is het gemakkelijk vanaf de aarde te zien, aangezien het maar 320 kilometer boven ons vliegt.

Reageer op dit artikel