De kerstbomenverkoop zit dit jaar wederom in de lift. Volgens de Vereniging voor Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) worden er deze decembermaand in totaal waarschijnlijk zo'n 2,5 miljoen bomen aan de man gebracht. ,,Het gaat super'', zegt VNK-voorzitter Gerard Krol. ,,De laatste jaren lieten we telkens een groei zien van zo'n 4 procent. Misschien dat we daar dit jaar wel overheen gaan.''

Dezelfde positieve geluiden horen we van Jacco Ippel, manager van Gamma Gouda, een van de verkooppunten in Gouda. De Kerstbomen gaan altijd heel snel bij de Gamma. Zo merkten we de voorgaande jaren. En dit jaar ook weer. Een duidelijke trend is dat de kerstboom vroeger in huis wordt gehaald. Jacco: ,,Rond Sinterklaas moet de boom al staan. De consument wil zo lang mogelijk van de kerstsfeer genieten”.

Door voorraad heen
Het kerstgevoel en de kerstsfeer zat er vorig jaar ook al vroeg en goed in. Binnen tien dagen was Gamma Gouda door haar voorraad heen en waren alle kerstbomen (uit)verkocht. En ook dit jaar zat de verkoop er vroeg en snel in. ,,Het liep sneller dan verwacht. Weer of geen weer, onze klanten kwamen een boom halen. Gewend aan de goede kwaliteit en prijzen van de kerstbomen, het gratis parkeren en het gemakkelijk meenemen van de boom: dat trekt toch steeds meer kopers naar ons centrum", ondervond Jacco andermaal. ,,Gamma Gouda heeft dit jaar daarom ook meer bomen besteld bij de leverancier… Maar dat neemt niet weg, dat ze weer snel weg waren. Vorige week waren ze al uitverkocht. En bijbestellen kunnen we niet meer…”



Echte kerstbomen
VNK-voorzitter Gerard Krol heeft de indruk dat 'echte' kerstbomen in populariteit toenemen ten opzichte van kunstexemplaren. Dit jaar kwam de kerstbomenverkoop zelfs erg vroeg op gang. In het weekend voor Sinterklaas werd bij bijvoorbeeld bouwmarkten en straatverkopers al een flinke voorraad bomen van de hand gedaan.

De uitzonderlijke droogte van afgelopen zomer heeft geen gevolgen gehad voor het aanbod aan kerstbomen. Vooral de grote sparren hebben de droogte goed doorstaan. Boompjes die dit voorjaar zijn geplant, deden het iets minder goed. Bij kwekers die het plantgoed niet konden beregenen ging 20 tot 30 procent dood. Krol denkt dat de consument hier weinig van zal merken. Veel kerstbomen worden pas verkocht als ze een jaar of twaalf zijn. In die tijd moet de achterstand wel zijn ingehaald.

Elders in Europa heeft de droogte meer kaalslag veroorzaakt onder nieuw aangeplante sparretjes. Volgens de VNK meldden sommige kwekers in het Duitse Sauerland en in Denemarken een uitval van meer dan 80 procent. Op de prijzen van dit jaar heeft dat geen effect, maar over zes tot acht jaar wellicht wel, want dan komen de bomen op de markt die dit jaar zijn aangeplant.