Overlast door jongeren in Achterwillens

12 December 2018, 10:11 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Column Theo Krins |

Overlast door jongeren in Achterwillens

In de wijk Achterwillens is het dit jaar behoorlijk onrustig geweest door vandalisme en zelfs brandstichting bij het wijkcentrum. De vrijwilligers van wijkcentrum Achterwillens zijn de overlast meer dan zat en hebben onlangs aan de gemeente gevraagd om actie te ondernemen. Ze wilden bij voorkeur een samenscholingsverbod of cameratoezicht. De gemeente heeft inmiddels maatregelen genomen en die lijken nu effect te hebben. Tegelijk stond er op het Driewegplein nog een asbak op een wat merkwaardige locatie...



Cameratoezicht
De wijk heeft al lang te maken met overlast rond het wijkcentrum Achterwillens en bij het Driewegplein. Op de laatste locatie is al enige tijd cameratoezicht.

Naar aanleiding van de incidenten van de laatste maanden zijn (of worden) er aanvullende maatregelen getroffen rond het wijkcentrum:


  • Aanpassing van het groen

  • Verlichting in de omgeving verbeteren, waardoor er is er meer zicht op de locatie en wordt de locatie minder aantrekkelijk om te hangen.

  • Er wordt nu middels een bord duidelijk gemaakt dat overlastgevend gedrag en hinderlijk hangen op de locatie in strijd is met de APV door middel van plaatsing van een bord bij de buurtvereniging en het parkeerterrein.

  • Er is extra toezicht ingezet door politie en stadstoezicht.

  • Er wordt opvolging gegeven indien personen bekeurd worden voor overlastgevend gedrag. In Gouda hebben wij het zogenaamde “stappenplan grenzen stellen”. Er wordt een dossier opgebouwd per persoon: na twee of meer boetes kan de desbetreffende persoon een gebiedsontzegging opgelegd krijgen voor een aantal weken.

  • Bewoners worden gemotiveerd te melden bij overlast, zodat politie kan acteren op meldingen

  • De gemeente Gouda beoordeelt in de hoedanigheid van verhuurder de eenmalige plaatsing van verlichting en camera`s aan het pand. Dit gebeurt in overleg met de huurder.

  • De mogelijkheid van het afsluiten van het parkeerterrein wordt verder uitgezocht.


Gerichte aanpak naar jongeren
Met betrekking tot de jongeren zelf is er nu ook een gerichte aanpak:

  • Met de personen is contact gelegd en gesproken. Zij geven aan geen hulp nodig te hebben bij werken of leren, omdat zij een baan hebben. De personen die bekend zijn in de veiligheidsketen, krijgen vanuit de persoonsgerichte aanpak de mogelijkheid voor begeleiding op diverse leefgebieden.


En omdat voorkomen beter is dan genezen wordt er ook in het kader van preventie iets gedaan:

  • Het jongerenwerk zet vooral in op de jonge jeugd (8-13 jaar). Dit doet zij sinds het voorjaar in Oud Achterwillens en na de zomer is het jongerenwerk ook gestart in de Slagenbuurt. Hiervoor is zij in contact met Brede School, vrijwilligers van de Bühne en de basisschool. Signalen kunnen ingebracht worden in het actieoverleg Achterwillens.

  • Ook Sportpunt Gouda heeft een bijdrage door de Buurtsport voor kinderen tot 12 jaar op het schoolplein aan te bieden. Jongerenwerk, Sportpunt Gouda en Brede School werken samen en vullen elkaar aan binnen de activiteiten. Sportpunt Gouda, Brede school en het jongerenwerk hebben wekelijks een activiteit. Het jongerenwerk werkt ook ambulant om te kijken wat er gebeurt op straat en wat de sfeer is bij zowel jonge als oude jeugd. Het jongerenwerk is minimaal vijf dagen ambulant aanwezig in de stad en neemt Achterwillens mee in de rondes.




Driewegplein
Waar rond het wijkcentrum en met de jeugd van alles wordt gedaan om de overlast te beperken, is het opvallend er bij het Driewegplein naast de supermarkt tot voor kort een asbak stond die het de (hang)jongeren extra aantrekkelijk maakt om zich daar op te houden, terwijl dit een bekende overlast locatie is. Vanuit de wijk werd mij bericht dat deze jongeren zich daar nogal eens intimiderend gedragen.

Namens de ChristenUnie heb ik aan het college opheldering gevraagd over die asbak en ik kreeg daarop het volgende antwoord:

“Deze is jaren geleden geplaatst (volgens een omwonende staat de asbak er overigens nog maar kort, tk) om de toenmalige supermarkt MCD wat tegemoet te komen. Ook toen was het een hangplek, met overlast en rommel onder meer sigarettenpeuken. Nu is de situatie gewijzigd en is deze asbak niet meer nodig . De nieuwe supermarkt heeft zelf een mobiele voorziening voor de nieuwe ingang, twee prullenbakken en een asbak van Nederland Schoon. Inmiddels is de opdracht gegeven de asbak te verwijderen.”

Het viel mij inderdaad op dat de Supermarkt een eigen mobiele asbak bij de winkel heeft staan, 10 meter van de door mij genoemde asbak.

Buiten sluitingstijd heb je echter niets aan de asbak van de supermarkt en en hangjongeren willen toch vooral op hun eigen (hang)plek hun peuk kwijt.

De asbak is nu in ieder geval verwijderd en ik ben benieuwd of dit iets gaat betekenen voor de plek waar (hang)jongeren zich ophouden. Het is uiteraard niet de bedoeling dat ze nu weer peuken tegen de muur gaan uitdrukken of peuken op straat gaan gooien. We gaan het zien.



Situatie nu
Door de maatregelen die zijn genomen, waaronder het plaatsen van camera's rond het wijkgebouw, is de overlast in Achterwillens afgenomen. Door de politie zijn er geregeld controles uitgevoerd, waarbij er geen bijzondere zaken zijn geconstateerd. Ook zijn er geen meldingen meer geweest, geeft zowel de gemeente als de wijkvereniging aan.

Duidelijk is dat door goede samenwerking tussen gemeente, belanghebbenden in de wijk en de politie de overlast is afgenomen en de situatie aanmerkelijk is verbeterd.

Punt van aandacht blijft nog wel dat jongeren in deze wijk behoefte hebben aan eigen plek. Daar is tot nu toe nog geen invulling aan gegeven. De vraag is dus wat dit gaat betekenen voor de wijk de komende tijd. Het lijkt me verstandig om dit punt niet te laten versloffen...

Zie ook www.theokrins.blogspot.nl

Theo Krins is fractievoorzitter van de ChristenUnie in Gouda en werkzaam als manager vermogensadvies bij verzekeringsmaatschappij Scildon, het voormalige Legal & General.