De minimumtemperatuur was in de Goudse regio extreem hoog afgelopen nacht. In de meeste Goudse wijken bleef de temperatuur ruim boven 15 graden Celsius. Normaal voor de tijd van het jaar is een minimumtemperatuur van circa 6 graden Celsius. Het was dus circa 9 graden warmer dan het langjarig gemiddelde!
Vandaag en morgen overheerst de bewolking, sporadisch breekt de zon kortstondig door. Met 18 graden is het donderdag uiterst zacht voor eind oktober. Plaatselijk kan een beetje (mot)regen vallen, maar de neerslaghoeveelheden zijn minimaal. Vanaf vrijdag gaan we geleidelijk over naar een veel koeler weertype. Dat is dan op het juiste moment want in de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd weer in.
Vandaag sleept een zwakke storing over onze regio. In de ochtend is het geheel bewolkt en van tijd tot tijd kan er een beetje lichte regen of lichte motregen vallen. In de middag trekt de storing naar het zuiden en kan het sporadisch even opklaren. De bewolking blijft overheersend in het Goudse weerbeeld en nu en dan valt er nog een beetje lichte (mot)regen.
Met 16 graden Celsius is het zeer zacht, normaal is het eind oktober maximaal 13 graden Celsius. In de ochtend waait het tijdelijk stevig in de Goudse regio. Er waait aan het eind van woensdagochtend een vrij krachtige wind, windkracht 5 Beaufort. In de middag draait de wind van zuidwest naar west en neemt af naar matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort.
Vanavond overheerst de bewolking nog steeds en ook in de nacht naar donderdag komt daar vooralsnog geen verandering in. In het Groene Hart kan uit de bewolking af en toe een beetje lichte (mot)regen vallen.
Het wordt in de nacht naar donderdag niet kouder dan 12 graden in Gouda en de omliggende dorpen, waardoor de minimumtemperatuur een graad of 6 boven de normale minimumwaarde ligt. Daarbij is het bewolkt, slechts nu en dan is er een spaarzame opklaringen boven het Groene Hart waarneembaar. De wind is zwak, windkracht 2 en waait uit zuidwestelijke richtingen.
Donderdag overheerst de bewolking, een zwakke storing ligt dwars over onze regio. In de ochtend is het overwegend droog, in de middag neemt de kans op wat lichte motregen of lichte regen geleidelijk toe. Met 18 graden Celsius is het uitermate zacht. De westelijke wind is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort.
In de nacht naar vrijdag wisselen lichte regenbuien en opklaringen elkaar af. Bij een zwakke tot matige (windkracht 2 tot 3 Beaufort) naar noordwest draaiende wind koelt het af naar een minimumtemperatuur van 12 graden Celsius in de Goudse regio.
Vrijdag hebben we te maken met een hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden en een lagedrukgebied boven Scandinavië. Wij krijgen daardoor een noordwestelijke stroming. Geleidelijk komt het transport van koudere lucht naar ons land op gang, waardoor de temperatuur in de loop van het weekend weer rond het langjarig gemiddelde komt te liggen. De temperatuur stijgt naar een maximum van 15 graden Celsius en er waait een frisse noordwestenwind (3 tot 4 Beaufort). Er zijn brede opklaringen, maar een geheel droge dag wordt het niet.
In het weekend blijft het wisselvallig met van tijd tot tijd buien, maar er is ook genoeg ruimte voor zonneschijn. Er waait over het algemeen een gure noordwester die het voor het gevoel een onaangenaam maakt. De temperaturen liggen rond normaal met 13 graden Celsius in de middag. ’s Nachts koelt het af naar minima rond 9 graden Celsius.
In de loop van volgende week zal de temperatuur een licht dalende tendens laten zien. Volgende week donderdag is de maximumtemperatuur waarschijnlijk nog maar 8 graden Celsius. Een doorstaande zeewind zal het er niet aangenamer op maken. Buien en opklaringen wisselen elkaar dan af.
Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda