'Ouwewijvenzomer' is niet ongebruikelijk

8 October 2018, 11:26 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De komende dagen en zelfs week wordt het een mooie nazomer. Wie denkt dat dit ongebruikelijk is, heeft het mis.

We sloegen het na op wikipedia: 'Meteorologisch is het zomerse najaarsweer goed verklaarbaar. In deze tijd van het jaar vormt zich vaak een hogedrukgebied boven Midden-Europa. Boven West-Europa waait de wind daardoor uit zuidelijke richtingen, waarmee warme lucht uit het gebied van de Middellandse Zee wordt aangevoerd. Bovendien ontstaan boven de Atlantische Oceaan actieve depressies waarin de luchtdruk heel laag kan worden omdat de tegenstellingen in temperatuur tussen het noordpoolgebied en de tropen in het najaar groter worden. Boven de oceaan is de luchtdruk dan lager dan boven Midden-Europa waardoor de zuidelijke wind boven West-Europa toeneemt en de aanvoer van warme lucht nog sterker wordt.

Waarden tussen 20 en 25 graden
Onder zulke omstandigheden kan de temperatuur in Nederland in september en oktober nog oplopen tot waarden tussen 20 en 25 graden. In november, als de zon al niet meer zoveel kracht heeft, wordt het dan 15 tot 20 graden. In extreme gevallen zijn in de afgelopen honderd jaar in het zuiden van Nederland in oktober zelfs nog tropische temperaturen gemeten van 30 graden. Zomers warm in oktober was het voor het laatst in oktober 2011. Op 1 en 2 oktober liep de temperatuur toen nog op naar 25 tot 27 graden.'

In verschillende Europese landen heeft deze periode van fraai nazomerweer een naam. In ons land en in Duitsland heet de periode 'ouwewijvenzomer' en 'Altweibersommer'.

Bron: Karel Baarspul