COLUMN THEO KRINS |

‘Gouda bij Kaarslicht is één van de mooiste lichtfestivals in Europa’, zo concludeert Skyscanner. Het enige echte en oudste lichtfeest van Nederland vind je in kaasstad Gouda.

Ook dit jaar was het weer genieten van allerlei activiteiten tijdens Gouda bij Kaarslicht. Kwamen de mensen vroeger voor het ontsteken van de verlichting van de kerstboom op de Markt en de concerten daarna. Nu kan je ook in de middag al genieten van allerlei activiteiten. Vermeldenswaardig is onder meer de Winterfair in de St.-Janskerk. Prachtige kramen, een intieme (kerst)sfeer, veel belangstelling en de opbrengst (€ 40.000,- !) voor een goed doel. Iets wat met onze kerstmarkten in Gouda nog nooit is gelukt, is daar wel tot stand gebracht!

Velen weten dat ik enorm van onze stad geniet en graag voor via social media daaraan uiting geef. Op 16 december kwam ik bijna woorden tekort om tot uitdrukking te brengen hoe ik genoot van het veelzijdige programma. Gouda is echt goud!

The Voice
Bijzonder was dit jaar dat Sjors van der Panne (bekend van The Voice), met zijn prachtige stem enkele bekende liederen zong die niet direct op kerst zijn gebaseerd, maar er wel aan te relateren zijn. Het lijkt er op dat de organisatie is geïnspireerd door de opzet van The Passion.

Kinderburgemeester Yassine Mella maakte bij velen indruk door zijn verhaal dat hij een dag ging wonen bij de vorige kinderburgemeester Jullie-Anne Conradi en zij een dag bij hem om elkaars cultuur beter te leren kennen. Hij riep de (jonge) aanwezigen op om dit voorbeeld te volgen. Op deze manier leer je mensen met verschillende achtergronden beter kennen.

Afbreuk
Was er helemaal niet negatiefs aan deze avond. Wat mij betreft blijft het jammer dat het ons niet lukt om achter alle ramen van de panden (rondom de kerstboom) op de Markt kaarsen te laten branden. Het is nu toch wel erg mager en het doet afbreuk aan de landelijke uitstraling van dit evenement. We steken zoveel tijd en energie in het ‘verkopen’ van onze stad, dat we er wat mij betreft echt naar moeten streven dat dit in 2017 beter geregeld is.

Zorg er dan gelijk ook voor dat iedereen beschikt over de teksten van de liederen die worden gezongen. Het meezingen gaat dan een stuk beter!

Lof der Lichtheid
Naast de activiteiten rond Gouda bij Kaarslicht is er in Gouda ook ‘Goudse Glazen Uitgelicht’ (St.-Janskerk, de glas-in-loodramen zijn van binnen uit verlicht) en Lof der Lichtheid. Hierbij gaat het om een expositie van 15 lichtkunstwerken op verschillende locaties: Firma van Drie, Jeruzalemkapel en het oude weeshuis. Deze kunstwerken zijn tot 28 december te zien. Meer info: www.firmavandrie.nl/lichtkunst

Ik wens u allen fijne kerstdagen toe en een voorspoedig en gezegend 2017!

Column Theo Krins, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Gouda en werkzaam als manager vermogensadvies bij verzekeringsmaatschappij Legal & General.
Zie ook www.theokrins.blogspot.nl

Reageer op dit artikel